pomoc
mat: Proszę pomoc w równaniu różniczkowym 2y+y'=0
26 sie 17:53
wredulus_pospolitus:
2y + y' = 0
y' = −2y
dy = −2y dx
dokończ
26 sie 17:58
mat: Dziękuję
26 sie 18:08
wredulus_pospolitus:
26 sie 18:09
mat: | | 1 | |
i wyszło mi po scałkowaniu − |
| lny=x i nie wiem co dalej |
| | 2 | |
26 sie 18:18
wredulus_pospolitus:
po pierwsze to ln
|y
|
po drugie: ln y = x <=> y = ... czemu

26 sie 18:19
mat: | | 1 | |
ale tam jest − |
| tego ma nie być bo wynik ma wyść y =Ce do −2x ale nie wiem jak dojść do |
| | 2 | |
tego
26 sie 18:32
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
− |
| ln|y| = x + C //*−2 |
| | 2 | |
ln |y| = −2x + C
1
|y| = e
−2x+C1
|y| = e
−2x*e
C1
|y| = e
−2x*c
2
y = +/− c
2e
−2x
y = c
3e
−2x
26 sie 18:41
mat: Dziękuję
26 sie 18:53
wredulus_pospolitus:
kurczę ... już dawno tak 'ślicznie' krok po kroku nie robiłem równania różniczkowego

...
profesor Gęba by chyba kopną w kalendarz gdyby to zobaczył
26 sie 18:58