Przedstaw w postaci ogolnej podaj wspolczynniki a b c
KOMIS:
f(x)= −3 (x−7)2 +1 f(x)= − 2 (x−5) (x+2)
Jutro mam komis z matmy bardzo prosze o rozwiazanie wielkie dzieki <3
26 sie 11:33
26 sie 11:43
wredulus_pospolitus: to żeś nie obudził/−a
26 sie 11:43
KOMIS: Bardzo prosze o rozwiazanie to pilne.
26 sie 11:47
bezendu: Albo teraz masz komisa ?
26 sie 11:47
KOMIS: jutro
26 sie 11:49
ZK: Powiem tak . jak chcesz isc na komis jezeli tak prostych rzeczy nie znasz?
Tutaj nie trzeba byc orlem z matematyki zeby napisac postac ogolna funckcji kwadratowej
Poza tym nie uwazasz ze to odrobine za pozno
Postac ogolna jest taka y=ax2+bx+c
Pierwsza postac to jet postac kanoniczna czyli y=a(x−p)2+q
Masz tutaj wzor skroconego mnozenia (a−b)2=a2−2ab+b2
czyliy= −3(x−7)2+1to y=−3(x2−14x+49) +1 wymnoz to sobie i uporzadkuj
DRuga postac to jest postac iloczynowa czyli y=a(x−x1)(x−x2)
y=−2(x−5)(x+2) to y=(−2x+10)(x+2) −wymnoz te nawiasy uporzadkuj
26 sie 11:54