potrzebuje pomocy z dzieleniem całki
całka: ∫x8/5x2+2 dx
19 sie 21:35
Mila: | | x8 | |
∫ |
| dx taka całka? |
| | 5x2+2 | |
19 sie 21:55
całka: tak
19 sie 22:00
Mila: Można tak:
| | 2 | | 4 | | 8 | | 16 | |
5x8 : (5x2+2)= x6− |
| x4+ |
| x2− |
| +reszta |
| |
| | 5 | | 25 | | 125 | | 125 | |
5x
2+2x
6
−−−−−−−−−−−−−−−
= −2x
6+0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
==========================
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Dalej napiszę w następnym poście, chyba, że wszystko jasne. Nie mam podglądu, przy tak długim
zapisie.
19 sie 22:14
Mila: | | 1 | | 2 | | 4 | | 8 | | 16 | |
J=∫( |
| x6− |
| x4+ |
| x2− |
| )dx+∫ |
| |
| | 5 | | 25 | | 125 | | 625 | | 125(5x2+2) | |
19 sie 22:16
całka: dziękuje
19 sie 22:51
Mila:
19 sie 22:55
zdzisława: a skąd się wzięło to 1/5 przed całką
26 sie 15:29
Mila:
Aby łatwiej się dzieliło pomnożyłam licznik przez 5,
| 1 | |
| *5x8=x8 to było na początku. |
| 5 | |
26 sie 15:32
całki: Reszta wynosi 16/625, a nie 16/125
10 sty 11:14