zadanie kolejka
poldi: Dzień dobry, chciałbym poprosić o sprawdzenie poprawności poniższego zadania:
Elementy zbioru X = {xn, xn−1, … x1} zostały włożone do kolejki K w kolejności xn,
xn−1, x1. Zaznaczyć właściwą liczbę operacji enqueue (E) (włożenie do kolejki) i dequeue
(D) (pobranie z kolejki wraz z usunięciem z kolejki) w procesie usuwania elementu xi z
kolejki K. Po zakończeniu wszystkich operacji elementy powinny znajdować się w tej samej
kolejności co poprzednio jednak bez zadanego elementu.
Rozwiązanie:
Dla i == n
E = 0 D = 1
Dla i != n
E = n – 1 D = n
Za pomoc z góry dziękuję.
24 sie 18:35