We wtorek poprawka. POMOCY !
Ania: liczby x+2 x+6 x−6 tworza ciag geometryczny w podanej kolejnosci. Oblicz X
24 sie 18:32
Aga1.: Liczby a,b,c tworzą ciąg geometryczny, gdy b2=a*c.
Rozwiąż
(x+6)2=(x+2)(x−6)
24 sie 18:37
ZK: Pytanie zasadnicze . Jaki ciag nazywamy ciagienm geometrycznym . ?
Jest to tako ciag w ktorym kolejny wyraz ciagu powstaje przez przemnozenie wyrazu poprzedniego
przez staly iloraz q
Wobec tego jesli liczby a,b ic tworza ciag geometryczny to na podstawie tego co wyzej jest
| | b | | c | |
napisane wyraz b=a*q a wyraz c=b*q . Z tych rownan wynika ze q= |
| i q= |
| |
| | a | | b | |
| | b | | c | |
To mamy |
| = |
| to z proporcji b*b=a*c to b2=a*c to b=√a*b |
| | a | | b | |
Ta ostatnia rownosc jest to podstawowa wlasnosc ciagu geometrycznego ktora mowi nam ze srodkowy
wyraz ciagu geometrycznego jest rowny sredniej geometrycznej wyrazow skrajnych .
Wlasnosc ta jest tez znanna jako twierdzenie o trzech kolejnych wyrazach ciagu geometrycznego.
Zapamietaj sobie te wlasnosc bo na niej opiera sie duza czesc zadan z tego ciagu
24 sie 19:03