Proste zadanie dot. kwadratu
JestemSterem: Błagam, naprawdę błagam o pomoc.
Na kwadracie o polu równym 16 cm
2 opisano okrąg. Oblicz pole P figury ograniczonej tym
okręgiem i bokami kwadratu.
Wygląda na banalne, ale nawet nie wiem jak się za to zabrać.
28 lis 20:18
kachamacha: musisz znaleźć pole koła.od pola koła odejmiesz pole kwadratu i juz
28 lis 20:40
patryk: a jak znalezc pole kola?
26 sie 12:07
wredulus_pospolitus:
kwadrat o polu 16cm
2 ... ma bok równy

okrąg wpisany w kwadrat o boku .... ma promień równy

pole okregu o promieniu ... jest równe

różnica pola kwadratu (16cm
2) i pola okręgu (.... cm
2) jest równa
26 sie 12:09
ICSP: Musisz znaleźć promień koła
26 sie 12:09
seba:

Pole koła P
k = πR
2
26 sie 12:11
bezendu:

P=16cm
2
a=4
d=4
√2
| | 4√2 | |
przekątna to dwa promienie R= |
| =2√2 |
| | 2 | |
P=πr
2
P=(2
√2)
2π
P=8π
Pole figury =8πcm
2−16cm
2
P=8(π−2)cm
2
26 sie 12:13
seba:
to czerwone to nie jest kwadrat
26 sie 12:15
bezendu: wiem ale chciałem obrazowo to zrobić u siebie na kartce narysuje sobie kwadrat i po problemie ?
26 sie 12:17
seba:

Etapy rysowania kwadratu wpisanego w okrąg (dla
bezendu)
26 sie 12:20
ZK: seba Zmierzylem linijka i u Ciebie tez to nie jest okrag
26 sie 12:21
bezendu:
26 sie 12:21
wredulus_pospolitus:

macie problem

... wystarczy narysować przekątne
26 sie 13:06
ZK:
26 sie 13:15