matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pstwo
kol:
3
Dana jest zwykła kostka i niesymetryczna moneta P(O)=
. Rzucono raz kostka. Tyle razy ile
4
oczek tyle rzucano monetą. Jakie jest pstwo, że otrzymano dokładnie 3 orły? Myślałem tak: k − liczba oczek P(k=3) = 1/6 * (3/4)
3
3
1
P(k=4) 1/6 *
* (1/3) * (3/4)
3
4
2
P(k=5) = 1/6 *
* (1/3)
2
* (3/4)
3
5
3
P(k=6) = 1/6 *
* (1/3)
3
* (3/4)
3
No i to zsumować, czy dobrze?
17 sie 18:56
kol:
podbijam
26 sie 22:46