proporcjonalność odwrotna
wojtek: pewien kierowca ma zwyczaj tankowania benzyny za stałą kwote 60 zł.
a) kilka lat temu benzyn kosztowała x zł za litr. Po wzroscie ceny o 10 groszy kierowca kupował
1 litr mniej
jest to zadanie z proporcjonalnosci odwrotnej mógłby mi ktoś pomóc w tym zadaniu?
23 sie 21:08
ICSP: ale w czym pomóc ?
23 sie 21:09
kos: Po ilu km skończyła się benzyna ?
23 sie 21:19
wojtek: sorki nie podałem dokładnie polecenia trzeba obliczyć x
23 sie 21:23
ICSP: czyli
x − cena benzyny za litr
w złotych
y − ilość kupionych litrów benzyny
oraz drugie równanie
masz układ równań :
Po jego rozwiązaniu otrzymasz x oraz y
23 sie 21:25
wojtek: do tego sam doszedłem jednak robie chyba błąd w obliczeniach a w odpowiedziach jest 2,4
23 sie 21:35
wojtek: mi wychodzi złe rozwiązanie
23 sie 21:36
ZKS:
Jak potrafisz ułożyć taki układ równań z tego co napisałeś to nie powinno Ci sprawić żadnych
problemów rozwiązaniem go ponieważ 95% trudności w tym zadaniu to ułożenie układu równań
natomiast 5% to rozwiązanie go.
23 sie 21:53
pigor: ... . Pewien kierowca ma zwyczaj tankowania benzyny za stałą kwotę 60 zł.
Kilka lat temu benzyna kosztowała x zł za litr. Po wzroście ceny o 10 groszy
kierowca kupował 1 litr mniej benzyny. Oblicz cenę x.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub np. tak : warunki zadania można opisać równaniem
60x+0,1 = 60x−1 /*x(x+0,1) ⇒ 60x= 60x+6−x(x+0,1) ⇔ x(x+0,1)= 6 ⇔
⇔
x(x+0,1)=
2,4*2,5 ⇔
x= 2,4 − szukana cena 1 litra benzyny . ...
23 sie 23:39