Rozkładanie wielomianu na czynniki
fefer: Rozłóż na czynniki wielomian W(x) wiedząc, że liczba p jest pierwiastkiem wielomianu W(x)
W(x) = x3 + 4x2 + x − 6
p = 1
23 sie 13:30
bezendu:
w(x)=(x−1)(x2+5x+6)
w(x)=(x−1)(x+3)(x+2)
23 sie 13:33
fefer: Da radę bardziej szczegółowo? Bo nie bardzo pojmuję jak to się wzięło i z czego...
23 sie 13:42
Kamix: Skoro liczba p jest pierwiastkiem wielomianu to znaczy, że wielomian dzieli się przez dwumian
(x−1). Skąd to wiem? A no wynika to z twierdzenia Bezout.
Aby rozłożyć wielomian na czynniki, dzielę przez dwumian (x−1). Wykonam to na kartce, bo w tym
edytorze byłoby ciężko. Mam nadzieję, że umiesz dzielić wielomiany? Bo bez tego nie ruszysz
tego zadania.
(x3+4x2+x−6):(x−1)=x2+5x+6
Na mocy tego, wynika, że wielomian (x3+4x2+x−6) mogę zapisać jako (x−1)*(x2+5x+6), tutaj już
mam rozłożony ten wielomian na czynniki, ale nie są to czynniki najmniejszego stopnia, bo
wyrażenie (x2+5x+6) mogę jeszcze bardziej rozłożyć za pomocą delty, a więc:
Δ=25−24
Δ=1
√Δ=1
x1=−5+12
x1=−2
x2=−5−12
x2=−3
Finalnie wielomian zapisuję tak x3+4x2+x−6=(x−1)*(x+2)*(x+3)
Koniec zadanka, mam nadzieję, że wszystko jasne.
23 sie 13:56
ICSP: albo jeżeli znamy pierwiastek i znamy wielomian możemy np tak :
x3 + 4x2 + x − 6 = x3 − x2 + 5x2 − 5 + 6x − 6 = x2(x−1) + 5x(x−1) + 6(x−1) =
= (x−1)(x2 + 5x + 6) = ...
x2 + 5x + 6
suma pierwiastków − 5
iloczyn pierwiastków 6
łatwo zgadnąć że te liczby to −2 oraz − 3
dostajemy ostatecznie :
(x−1)(x+2)(x+3)
23 sie 14:00
fefer: Dzięki za wyjaśnienie.
ICSP i to działa z każdym wielomianem do którego znamy pierwiastek?
23 sie 16:12
ICSP: Jeżeli znasz pierwiastek i potrafisz do niego odpowiedni pogrupować to rozłożysz w ten sposób
każdy wielomian
23 sie 16:16
RobSon: A jak rozwiązać te przykłady, bo strasznie mi to nie wychodzi − dzielę wielomian i gdy zabieram
się za wyliczenie delty, to okazuje się, że nie trzeba było jej wyciągać..

a) W(x) = x
3 + x
2 − 7x − 3
p = −3
b) W(x) = 4
3 + 4x
2 + 3x − 3
p = 0,5
c) W(x) = 9x
4 − 12x
3 − 11x
2 − 2x
p = 2
ps dzielić wielomiany raczej dziele dobrze, wiec wystarczy, że zapiszecie wyniki dzielenia i to
co dalej należy robić.
23 sie 20:45
ICSP: x3 + x2 − 7x − 3 = x3 + 3x2 − 2x2 − 6x − x − 3 = x2(x+3) − 2x(x+3) − 1(x+3) = (x2 − 2x −
1)(x+3)
PO podzieleniu powinieneś otrzymać x2 − 2x − 1
23 sie 20:48
ICSP: 4x
3 − 2x
2 + 6x
2 − 3x + 6x − 3 = 2x
2(2x−1) + 3x(2x−1) + 3(2x−1) = (2x−1)(2x
2 + 3x + 3)
po podzieleniu przez
(2x−1) powinieneś otrzymać 2x
2 + 3x + 3
ale podkreślam. Ja "dzieliłem" przez (2x−1)
23 sie 20:52
ICSP: 9x
4 − 12x
3 − 11x
2 − 2x = x(9x
3 − 12x
2 − 11x − 2) = 0 ⇒ x = 0 v 9x
3 − 12x
2 − 11x − 2 = 0
9x
3 − 12x
2 − 11x − 2 = 9x
3 − 18x
2 + 6x
2 − 12x + x − 2 = (x−2)(9x
2 + 6x + 1) =
(x−2)(3x+1)
2
| | 1 | |
x = 0 v x = 2 v x = − |
| |
| | 3 | |
23 sie 20:54
RobSon: a) wynik dzielenia wyszedł mi identyczny, ale dalej − wyliczenie x1 mi nie wychodzi

b) niestety nie podzieliłem przez (2x −1) − wynik wyszedł mi 2 razy większy.
c) co oznacza np x = 0 v 9x
3
23 sie 21:00
ICSP: a) policzenie pierwiastków z delty sprawia ci problem ? Chcę to zobaczyć
| | 1 | |
b) Podzieliłeś przez (x− |
| ) więc wynik wyszedł Ci dwa razy większy − |
| | 2 | |
c) Ja przez przypadek rozwiązałem równanie.
mamy postać :
x(9x
3 − 12x
2 − 11x − 2) chwilowo zapominamy o tym x i zajmujemy się dalszym rozkładem
wyrażenia w nawiasie
Otrzymasz na samym końcu :
x(x−2)(3x+1)
2
23 sie 21:03
kapeć: jo tego nie zrobie
17 wrz 18:59