wielokaty foremne
zadanie: Dziewieciokat A1A2A3...A9 jest foremny. Wyznaczyc miary katow trojkata
a) A1A3A7 jak to zrobic?
22 sie 23:06
Godzio:

S
k = 180 * (n − 2) = 180 * 7 = ... (wzór na sumę kątów w wielokącie)
Jak coś nie jasnego to pytaj póki jeszcze jestem
22 sie 23:45
zadanie: odpowiedz jest taka
katy przy wierzchołkach A1, A3, A7 maja miary odpowiednio 80o, 60o, 40o
23 sie 10:02
zadanie: S
k=1260
o
| 1260o | |
| =140o czyli miara jednego kata wynosi 140o to rozumiem a jak pozniej wyznaczyc |
| 9 | |
tamte katy ?
23 sie 10:06
Bogdan:

R − promień okręgu opisanego na 9−kącie
360
o : 9 = 40
o, α = 2*40
o = 80
o, β = ..., γ = ...
Szukane miary kątów: a+b, b+c, a+c
23 sie 11:47
zadanie: β=160o; γ=120o
a+c=80o
a+b=60o
b+c=40o
23 sie 12:15
zadanie: dziekuje
23 sie 12:15
zadanie: dla ktorych liczb naturalnych n istnieje n kat wypukly ktorego kazdy kat wewnetrzny ma miare
60o lub 160o?
ja robie tak:
(n−2)*180o=60on
(n−2)*3=n
3n−6=n
2n=6
n=3 czyli trojkat
oraz
(n−2)*180o=160on
9n−18=8n
n=18 czyli osiemnastokat wypukly
a w odp. jest dla n=3, 8, 13 i 18.
co robie zle?
23 sie 12:45
zadanie: moge prosic o wytlumaczenie?
23 sie 13:37
Godzio: No, pomyliłem się, po lewej stronie powinny być kąty 40
o, a nie 60
o
| | 180o * 6 | |
W tym drugim zadaniu jest oczywiście błąd, bo dla n = 8 mamy miarę |
| = 135o |
| | 8 | |
A dla n = 13 coś koło 152
o
23 sie 15:13
zadanie: dziekuje
23 sie 15:46
zadanie: Dany jest dwunastokat foremny A1A2A3 ...A12. Dla podanych dwóch przekatnych
wskazac trzecia przekatna przechodzaca przez ich punkt przeciecia.
a) A1A7, A3A9
po narysowaniu nie ma problemu ale czy mozna to jakos obliczyc o jakie przekatne chodzi?
23 sie 15:56
Godzio:

Mam taką propozycję:
Teraz prowadzisz dwa odcinki od punktu przecięcia do podejrzanych wierzchołków, i udowadniasz,
że między tymi odcinkami jest kąt 180
o
23 sie 16:04
Mila:
Zadanie z godziny 12:45
Suma kątów : (n−2)*180o
Pewna liczba kątów wewnętrznych ma miarę 60o a pewna ma miarę 160o.
k*60o+(n−k)*160o=(n−2)*180o zał. k∊N, k≤n
60k+160n−160k=180n−360
−100k−20n=−360
100k+20n=360
20n=360−100k
n=18−5k zał. n∊N+ i n≥3 ⇔3≤18−5k⇔5k≤15⇔k≤3 i k∊N
k=0
n=18
k=1
n=18−5=13
k=2
n=18−2*5=8
k=3
n=18−5*3=3
Odp.
n∊{3,8,13,18}
23 sie 17:35
zadanie: ok
dziekuje
Pewna liczba kątów wewnętrznych ma miarę 60o a pewna ma miarę 160o ale jednoczesnie w jednym
n−kacie lub w kazdym osobno i ja to wlasnie wczesniej obliczylem bo ja myslalem, ze to w
jednym ma byc 600 a w drugim 1600.
23 sie 17:55
Mila:
Tam było słowo "lub".
23 sie 18:21