matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie różniczkowe
Max:
Wyznacz rozwiązanie równania różniczkowego: y'(x)=xy(x) y(0)=1 to jest układ równań Proszę o rozwiązanie zadania
24 sie 11:33
ZKS:
dx
y' = xy / *
y
dy
= xdx
y
dy
∫
= ∫ xdx
y
1
ln|y| =
x
2
+ C
1
2
y = Ce
1
/
2
* x
2
z warunku y(0) = 1 mamy C = 1 y = e
1
/
2
* x
2
24 sie 12:20