Planimetria
bezendu:

W trójkącie dwa boki mają długość 6cm i 3
√6 cm Naprzeciw boku o długości 6 cm jest kąt o
mierze
45
0 Oblicz pozostałe katy
6sinβ=3
√3
sinβ=60
α=180−60−45=75
W odpowiedziach jednak jeszcze jest podany drugi trójkąt o katach 120
0 ,15
0, 45
0 z czego to
wynika ?
25 sie 21:00
Godzio: | | √3 | |
Pewnie dlatego, że sinβ = |
| ma dwa rozwiązania, β = 60o lub β = 120o |
| | 2 | |
(sinβ = 60 jest złym zapisem, ale to chyba wiesz

)
25 sie 21:05
Aga1.: | | √3 | |
sinβ= |
| ⇒β=600 lub β=1800−600=1200 |
| | 2 | |
25 sie 21:06
bezendu:
Godzio czyli w tego typu zadaniach trzeba korzystać ze wzorów redukcyjnych i mogą być dwa
rozwiązania ?
25 sie 21:10
bezendu:
@Aga1 czemu liczysz 1800−602=1200 przecież znamy jeszcze jeden kąt 450 ?
25 sie 21:14
Godzio:
| | √3 | |
Niekoniecznie wzory redukcyjne, po prostu trzeba wiedzieć, że sinα = |
| ma dwa |
| | 2 | |
rozwiązania w przedziale (0,π)
25 sie 21:17
bezendu:
Ok dzięki
25 sie 21:31
Saizou : albo z wykresów
25 sie 21:47
bezendu: Jeszcze jedno pytanie ?
| | √3 | |
czyli żeby to już poprawnie to należy rozwiązać równanie sinx= |
| w przedziale <0,2π> |
| | 2 | |
czyli sin60
0 lub sin120
0 tak ?
25 sie 21:53
Godzio:
Jeżeli dalej mówimy o trójkącie to w przedziale (0,π)
Reszta ok
25 sie 21:56
bezendu: a no tak racja (0,π) bo trójkąt nie ma raczej 360
o
25 sie 21:58