Wielomiany
duduś: Proszę niech mi ktoś pomoże z zadaniami! Zadania na poprawkę.
1. Dane są wielomiany P(x) = x2 − x i W(x) = 2x4 − x3 + 1.
a) wyznacz wielomian Q(x) = W(x) − 2[P(x)]2 i przedstaw w postaci uporządkowanej.
b) Podaj stopień wielomianu Q(x).
c) Wypisz współczynniki wielomianu Q(x).
2. Oblicz wartość współczynników p i s tak, aby różnica wielomianów W(x) i P(x) była
wielomianem zerowym, jeżeli: W(x) = px4 + x3 + 4x2 − sx +5 i P(x) = x(x+2)2 + 5.
3. Jaki stopień ma wielomian, który jest:
a) sumą dwóch wielomianów, z których jeden jest stopnia szóstego, a drugi trzeciego,
b) iloczynem dwóch wielomianów stopnia czwartego.
W każdym podpunkcie podaj przykład wielomianów oraz wykonaj odpowiednie działania.
4. Długość krawędzi prostopadłościanu są trzema kolejnymi liczbami naturalnymi.
a) zapisz wielomian opisujący objętość tego prostopadłościanu
b) wypisz współczynniki tego wielomianu
c) podaj, jaka jest najmniejsza możliwa objętość takiego prostopadłościanu.
24 sie 18:01
Mila:
Co sam zrobiłeś?
Z czym masz problem?
24 sie 18:35
duduś: zrobiłem ostatnie zadanie, a do reszty nie wiem jak się zabrać.
24 sie 18:41
Los: Te zadania już były na forum pod nickiem Gustlik
24 sie 18:48
Mila:
1)
a) P(x)=x2−x
W(x) = 2x4 − x3 + 1.
[P(x)]2=(x2−x)2=x4−2*x2*x+x2=x4−2x3+x2
Q(x) = W(x) − 2[P(x)]2 =2x4 − x3 + 1−2*(x4−2x3+x2)
Dokończ, to sprawdzę.
24 sie 18:51
Piotr 10: Ad.3
a) stopień wielomianu określasz przy najwyżej potędze x. W tym przypadku od razu widać, że
jeżeli wielomian[W(x)] jest sumą dwóch wielomianów jeden stopnia szóstego drugi stopnia
trzeciego, stopień tego wielomianu W(x) wynosi 6
b) Stopień tego wielomianu W(x) będzie wynosił 8
Teraz czekam na Twoją kolej podaj przykłady tych wielomianów
24 sie 18:52