Dana jest funkcja kwadratowa y = -x^2 - x + 3/4
gacuś: Dana jest funkcja kwadratowa y = −x2 − x + 3/4
a− oblicz współrzędne wierzchołka paraboli która jest wykresem tej funkcji
b− oblicz miejsce zerowe tej funkcji
c− narysuj wykres tej funkcji
d− zbadaj monotoniczność tej funkcji
Proszę o zrobienie bo jutro mam komisa i nie mam więcej punktów
26 sie 19:16
26 sie 19:35
zdawacz: czyli wystarczy policzyć p i q i wykres zrobić
26 sie 19:54
dan:
dokładnie tak
26 sie 19:55
dan:
26 sie 19:59
zdawacz: p wynosi 1/−2 a q 1
26 sie 20:00
zdawacz: czyli p i q to miejsca zerowe ?
26 sie 20:01
dan:
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | |
W(p,q) , miejsca zerowe to: x1= |
| , x2= |
| |
| | 2a | | 2a | |
26 sie 20:03
zdawacz: już wiem dzięki
26 sie 20:04
zdawacz: a zdadać monotoniczność tej funkcji to jak będzie ?
26 sie 20:36
bezendu:
rosnąca (−∞ do wierzchołka>
malejąca <od wierzchołka do ∞)
26 sie 20:46
26 sie 20:48