g.: oblicz granicę funkcji w punkcie.
1.
lim x
2 + 5x - 14
x → 2 ------------------------
x
3 - 4x
2 + 4x
dół zrobiłam x(x
2 - 4x + 4)
chcę to wyliczyć deltą, ale coś nie idzie...

2.
lim x
2 - 4x + 3
x →1 -----------------
3x
2 + x - 4
tutaj góra i dół deltą? czy można to jakoś skrócić?
3.
lim 1-3
2x 1-9*3
x
x →0 ----------- mogę to zrobić tak ? = --------------- / : 3
x
1 - 3
x 1 - 3
x
i wyjdzie -9 ?
29 paź 16:21
b.: 1. jak wstawisz x=2, to licznik i mianownik jest 0
Zatem można podzielić licznik i mianownik przez (x-2) [zob.
107 ]
Tutaj rzeczywiście można prościej:
x
2-4x+4 = (x-2)
2
ze wzoru skróconego mnożenia (albo tak jak pisałaś: Δ=0, pierw. podwójny x=2)
2.
znaczy chcesz znaleźć pierwiastki i w ten sposób rozłożyć licznik i mianownik
na czynniki? Tak, to jest dobra metoda.
Można też dzielić licznik i mianownik przez (x-1).
3.
Nie, 3
2x=(3
2)
x=9
x (9*3
x=3
2+x, więc może się pomyliłaś w przepisywaniu?)
Jeśli to :3
x oznacza dzielenie licznika i mianownika przez 3
x, to dobrze, właśnie tak
można policzyć.
29 paź 17:15
g.: 1.
no i liczę deltą licznik x2 + 5x - 14
x1 = -7
x2 = 2 czyli wyrażenie to (x-7)(x-2) ?
a dół to będzie x(x-2)2 ?
(x-7)(x-2) (x-7) (x-7) x/x2 - 7/x2
----------- = ------------- = ------------- = ------------------ = 1/x /1 = 1/2?
x(x-2)2 x(x-2) x2 - 2x 1 - 2/x
2. tutaj liczyłam deltą górę x2 - 4x + 3
x1 = 1
x2 = 3 czyli wyr. to (x-1)(x-3)
dół (3x2 + x - 4) też deltą:
x1= -4/3 (?)
x2 = 1 -> (x-1)(x + 4/3) <- w tym drugim nawiasie + czy - ?
i mam: (x-1)(x-3) (x-3)
----------------- = ----------- <- i dopiero do tego podstawiam tą 1, tak?
(x-1)(x + 4/3) (x + 4/3)
29 paź 19:33
b.: 1.
raczej (x+7)(x-2)
takie rzeczy warto sobie sprawdzać wymnażając (w pamięci?):
(x+7)(x-2)=x
2-2x+7x-14 = x
2+5x-14 zgadza się

Tutaj nie musisz dzielić licznika i mianownika przez x
2 (choć możesz):
po prostu,
lim
x→2 (x+7) / (x*(x-2))
licznik dąży do 9, mianownik do 0, przy czym dla x>2 jest dodatni, a dla x<2 ujemny
czyli granica (obustronna) nie istnieje
2.
czy (x-1)(x + 4/3) ? sprawdź wymnażając

jeśli pierwiastki wyliczyłaś dobrze, to będzie 3(x-1)(x+4/3)
(na pewno brakuje czynnika 3 przed wszystkim -- mieliśmy 3x
2)
i gdyby to było poprawne, to ostatnia Twoja uwaga jest ok - tak, tam już możesz podstawić
tą 1
29 paź 19:39
g.: 1. aha, ok... a muszę to jakoś rozpisywać te granice prawostronne i lewostronne?
coś tam 2
+, 2
- ? to coś z tym było?
2. kurde, źle te pierwiastki są.
delta = 49 czyli
√49 = 7
x1 = -1 - 7
------- = - 4/3

2*3
29 paź 19:47
b.: 1. tak, tak...
2. no czyli ok,
wychodzi 3(x-1)(x+4/3)
i jest prawie tak jak napisałaś, tyle że musisz trójkę dopisać w mianowniku
29 paź 20:02
g.: 2.
(x-1)(x-3) (x-3)
----------------- = ----------- <- i podstawiam do tego, tak?
3 (x-1)(x + 4/3) 3 (x + 4/3)
a tu też muszę liczyć tą prawo- i lewostronną?
muszę ją liczyć w każdej granicy, która ma wyraźnie określone x np x -> 2 ?
29 paź 20:15
g.: granica lewostronna ->
lim (x+7) 5
x -> 2- -------- = i podstawiam -2, tak? = --------
x(x-2) -8
analogicznie będzie do 2+ ? i wyniki są różne, więc granicy brak. to tak się robi?
29 paź 20:47
g.: ok już wiem, że to mianownik będzie 0- (lim -> - ∞)a w prawostronnej 0+ (lim -> + ∞)
czyli granicy nie ma
napisz mi tylko proszę, kiedy liczmy te granice lewo i prawostronne...
29 paź 20:53
b.: post 20:53:
zwykle wtedy, gdy mamy w granicy coś w stylu 2/0 -- nie wiadomo, do czego
to dąży, trzeba zbadać znak mianownika.
Czasami można stwierdzić, jaki jest znak niezależnie od tego, z której
strony dążymy do punktu, np.
lim
x->1 2/(x-1)
2
i tutaj mianownik jest dla x≠1 dodatni, więc granicą jest +
∞
post 20:47:
,,i podstawiam -2'' -- nie, podstawiasz x=+2, a w zasadzie bierzesz x->2
-
(x dążące do 2 od lewej, czyli x<2)
dla takich x mianownik będzie ujemny i będzie dążył do 0, a mianownik do 9,
czyli całość do -
∞
post 20:15:
nie, nie w przypadku każdej granicy musisz rozważać jednostronne
np. nie musiałaś w przykładzie 1
A I JESZCZE JEDNO:
nie zauważyłem, że w 3. jest granica x->0

w takim układzie dzielenie przez 3
x licznika i mianownika nic nie da...
trzeba inaczej
wskazówka:
lim
y->0 (a
y-1) / y = ln a
29 paź 22:13
g.: no to może zweryfikuj to wszystko, zobacz czy jest w porządku.

1.
lim x
2 + 5x - 14 (x+7)
x → 2 ------------------------ = ------------
x
3 - 4x
2 + 4x x(x-2)
lim (x+7)
x → 2
+ -------- → +
∞
x(x-2)
lim (x+7)
x → 2
- -------- → -
∞
x(x-2)
tak więc granicy brak
2.
(x-3)
------------- = -2/7
3(x + 4/3)
(bo podstawiam już jedynkę). i nie liczę nic więcej.
3. hmmm, nie mam pojęcia

1- 9
x
----------- = 1 - 3
x / *(-1) = 3
x - 1 tylko skąd teraz dzielenie przez x

1 - 3
x
Dodatkowe ( proszę sprawdź

n -> 0
(x+1) e
x 1 * e
0
-------------- = --------------- → 1
cos x 1
n -> -
∞
x x /
√x2 -1
------------ = ----------------- = ------- -> - 1
√x2+1 1 + 1 /
√x2 1
30 paź 15:23
b.: 1. ok
2. ok (jeśli napisać lim na początku)
3. z tym x można tak:
1-9
x 1-9
x x ln 9
------------ = ---------- * -------- → ----- = 2
1-3
x x 1-3
x ln 3
ale w sumie można dużo prościej niż proponowałem, bo mamy:
1-9
x = (1-3
x)(1+3
x) i kłopotliwy czynnik się skraca

3 dodatkowe:
* chyba x->0, a nie n, poza tym 1. ok
* w mianowniku po podzieleniu przez
√x2 powinno zostać
√1+1/x2
licznik jest rzeczywiście = -1, natomiast mianownik dąży do 1
(znowu masz ,,='' , powinna być, gdybyś pisała lim

)
czyli w zasadzie dobrze
30 paź 17:51
g.: chyba nigdy nie nauczę się pisać →

3. czyli będzie (1-3
x)(1+3
x)
------------------- = (1+3
x)
(1-3
x)
i tutaj za x podstawiam 0? czyli granicą będzie 2? czy to muszę jakoś inaczej rozpisać...
30 paź 18:17
b.: 3. tak
30 paź 20:39
g.: dziękuję bardzo po raz kolejny!
30 paź 20:42
Piter: limx=1 ((x3)-3*x+2)/((x2)-2*x+1)
23 lis 15:11
kiakka: -3-pierwiastek z 7 podzielic przez 2 razy 1
29 sty 19:05
kiakka: -3-pierwiastek z 7 podzielic przez 2 razy 1
29 sty 19:07
kiakka: -3-pierwiastek z 7 podzielic przez 2 razy 1
29 sty 19:07
Daria:
1-x2
lim --------------- i granica ma się równać 0,25. Jak to
zrobić?
x→-1 x2+2x -3 Bardzo proszę o pomoc.
29 sty 21:16
Daria:
1-x2
lim --------------- i granica ma się równać 0,25.
x→-1 x2+2x -3 Jak to zrobić? Bardzo proszę o pomoc.
29 sty 21:17
Kasia: e(-x3/3+2x2)
1 mar 11:59
Kasia:
lim e(-x3/3+2x2)
x-->∞
1 mar 12:00
Kasia:
lim e ((-x3/3)+(2x2))
x-->∞
1 mar 12:01
ola: lim 1/lnx
x-->∞
12 mar 14:22
ssad: Wstawiasz punkt do funkcji, jeżeli nic Ci nie wychodzi to liczysz ten punkt z prawej i lewej
strony. Po przeliczeniu z prawej i lewej strony, jeżeli w obu przypadkach masz ten sam wynik
to ta granica istnieje w tym pkt, a jeżeli inne wyniki to nie istnieje...
25 sie 19:00
CHORDS : Oblicz (a
2 + 1)/ a, jeżeli pierwiastkek z a − 1/pierwiastek z a = 2

Bez znaków,za co przepraszam, ale pisane na szybkiego
22 paź 19:32
khgf: 2x2+x−1/x2−1
9 kwi 08:09
9 kwi 08:23