ostrosłup XD
Izka: dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o wszystkich krawędziach jednakowej długości. Oblicz
sinus kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny podstawy.
16 paź 18:14
kaz: | | wys.ostr. | |
sinα= |
| |
| | wys.ściany bocznej | |
16 paź 19:25
Eta:
| | 3a2 | | a2 | | 2a2 | |
H2= hb2 − (a2)2 = |
| − |
| = |
|
|
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | H | |
więc sinα= |
| = ....... dokończ |
| | hb | |
16 paź 19:36
axi: skad sie wziela wysokosc ostroslupa ?
26 sie 17:16
ciuchcia: @axi, która?
| | a√3 | |
1o hb = |
| to jest wysokość trójkąta równobocznego, ponieważ wszystkie krawędzie są |
| | 2 | |
równe, czyli załóżmy, że mają miarę a.
2
o H widzimy, że wykorzystany Pitagoras (połowa osi symetrii podstawy (kwadratu)) i wysokość
ściany bocznej
26 sie 17:30