liczby zespolone
Marcin: Rozwiązać (w dziedzinie zespolonej ) równanie : z
3−1=0 . Wykazać ze zbiór rozwiązań tego
równania z działem mnożenia liczb zespolonych jest grupą.
Wyszło mi :
z
1=1
jak trzeba to wykazać?
i jaki jest zbiór rozwiązań? to są te 3 pierwiastki?
23 sie 11:24
wredulus_pospolitus:
tak ... zbiorem rozwiązań są te 3 pierwiastki
musisz pokazać, że jest to grupa
sprawdzasz warunki grupy i tyle
23 sie 13:27
Marcin: mam problem z sprawdzeniem łączności:
bo wzór z definicji jest: (a*b)*c=a*(b*c)
co ja wstawiam za a,b,c?
23 sie 13:45
wredulus_pospolitus:
a,b,c są to liczby ze zbioru rozwiązań ... jako że jest to mnożenie
to a*b*c = (a*b)*c = a*(b*c)
23 sie 15:05
Marcin: 1) łączne: a*b*c=(a*b)*c=a*(b*c)
2) element neutralny: z2*1=1*z2=z2 e∊zbioru rozwiązań ( i tu ma pytanie czy w tym
przypadku jeśli są 3 pierwiastki to muszę napisać wszystkie równania czy wystarczy jak jedno
napisze?)
3)odwrotny : z1*z2=z2*z1=e
( i tu ma pytanie czy w tym przypadku jeśli są 3 pierwiastki to muszę napisać wszystkie
równania czy wystarczy jak jedno napisze?)
4)działanie wewnętrzne: (i tu nie wiem o co chodzi)
Z góry wielkie dzięki.
25 sie 17:19
Janek191:
* jest działaniem wewnętrznym , bo wynik * należy do { z1, z2, z3 }
Jest
z1 *z2 = z2
z1 *z3 = z3
z2* z3 = z1
25 sie 19:07
Janek191:
oraz
z1 * z1 = z1
z2 * z2 = z3
z3 * z3 = z2
25 sie 19:13