Oblicz współrzędne punktów przecięcia wykresów funkcji y=x^2+2x-3 i y=-x+1
zdawacz: Oblicz współrzędne punktów przecięcia wykresów funkcji y=x2+2x−3 i y=−x+1
26 sie 20:03
dan:
Rozwiąż układ równań
y=−x+1
i y=x2+2x−3
x2+2x−3= −x+1 ⇒ x2+3x−4=0 możesz liczyć: Δ=... x1=.... x2=....
y1= −x1+1 =.... y2=−x2+1 =....
odp:
P1(x1,y1)=.... , P2(x2, y2)=....
26 sie 20:08
dero2005:

x
2+2x−3 = −x+1
x
2+2x+x−3−1 =
x
2 + 3x − 4 = 0
Δ = 9 + 16 = 25
√Δ = 5
x
1 = −4 y
1 = 5
x
2 = 1 y
2 = 0
26 sie 20:14
dan:
26 sie 20:24
zdawacz: dlaczego y2= −x2+1 ?
26 sie 20:24
dan:
Jeżeli y=−x+1 to podstawiasz i otrzymujesz : y1= −x1+1 y2= −x2+1
26 sie 20:26