kombinatoryka
kilka: ile jest wszystkich liczb pieciocyfrowych, o różnych cyfrach
a)podzielnych przez 5
b)podzielnych przez 25
1 gru 18:53
winde: liczba przedstawia sie nastepujaco : a b c d e
teraz. ma byc 5−cyfrowa podzielna przez 5. i nie moga sie powtarzac. wiec mamy mozliwosci
9*8*7*6*1 + 8*8*7*6*1 = 5712
skad ? kolejno
aby liczba byla podzielna przez 5 to musi miec na koncu 0 lub 5.
przypadek pierwszy. e = 0
wowczas mam a b c d 0
wiec na pierwszym miejscu moze byc 1−9 na drugim 1−9 minus to co wybralem na pierwsza resztra
tak samo..stad 9*8*7*6*1.
drugi przypadek. e = 5.
wowczas mam a b c d 5.
teraz pierwsza liczbe moge wybrac na 8 sposobow (bez 0, bo wtedy mamy cyfre nie piecio a cztero
cyfrowa i bez 5) druga na 8 (bo tu juz moze byc 0).
sa to wariacje bez powtorzen.
1 gru 19:22
Weronikaa99: Pomocyy

Do kwadratu liczby 1 jedna druga dodaj iloczyn liczb dwie trzecie i 4 jedna piąta
1 gru 19:36
Weronikaa99: | | 1 | | 2 | | 1 | |
DO KWADRATU LICZBY 1 |
| DODAJ ILOCZYN LICZB |
| I 4 |
| . |
| | 2 | | 3 | | 5 | |
1 gru 19:42
Eta:
Weronika ....... w czym problem?
112= 32 415= 215
( 32)2+(23*215)=94+145=............ dokończ dodawanie ułamków
1 gru 19:49
jedżej: Dlaczego tego nie można rozwiązać w ten sposób że na dwóch ostatnich miejscach są liczby: 05,
10, 15... 95 (bez 55). Tych liczb jest 18 tak więc na trzecim miejscu może być 8 liczb bo dwie
już zajęte, na drugim jest 7 a na pierwszym 5 bo zera nie może być. Podobno się tak liczy że
wypisuję się dwucyfrowe liczby na dwóch ostatnich miejscach, czemu tu to nie pasuje?
25 sie 15:49
jedżej: 9*8*7*6*1 + 8*8*7*6*1 = 5712
W ogóle czemu tak? Na pierwszym miejscu może być 9 liczb a na drugim miejscu jest 8 ale
przecież tutaj jeszcze 0 może być czyli też 9.
25 sie 15:53
jedżej: Niech mi to ktoś wytłumaczy jak może.
25 sie 15:53
Mila:
a)
zero na końcu liczy pięciocyfrowej
a b c d 0
Na pierwszym miejscu może być jedna z 9 cyfr: {1,2,3,4,5,6,7,8,9}
na drugim jedna z pozostałych 8 cyfr
na trzecim jedna z pozostałych 7 cyfr
na czwartym jedna z pozostałych 6 cyfr
czyli 9*8*7*6*1
5 na końcu liczby pięciocyfrowej
a b c d 5
Na pierwszym miejscu może być jedna z 8 cyfr: {1,2,3,4,6,7,8,9}
na drugim jedna z pozostałych 8 cyfr {0,.....} bez wybranej na I miejsce, ale można już wybrac
0.
na trzecim jedna z pozostałych 7 cyfr
na czwartym jedna z pozostałych 6 cyfr
czyli
8*8*7*6*1
Twoim sposobem też możesz policzyć, ale jest więcej liczenia− wynik ten sam.
25 sie 21:07