Zadanie
kwiatuszek: punkty A=(2,5), C=(6,9), są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu. Oblicz współrzędne
pozostałych wierzchołków tego kwadratu.
21 lut 21:35
Eta:
I ACI --- to długość przekatnej tego kwadratu
więc środek odcinka AC jest punktem przeciecia przekatnych>
oznaczmy go S
więc xS= ( xA +xC)/2 yS= ( yA + yB) /2
czyli xS = 4 yS= 7 to S( 4,7)
druga przekatna zawiera sie w prostej
przechodzacej przez S i prostopadłej do prostej AC
piszemy równanie prostej AC
AC: ( y- yC) ( xC-xA) = ( x - xC) ( yC - yA)
AC: ( y -9)( 6 -2) = ( x - 6)( 9- 5)
AC: ( y-9)*4 = ( x -6)*4
AC: y - 9 = x -6 to AC; y= x +3 a= 1-- wsp. kierunkowy
teraz prosta DB: y - yS= -1( x- xS)
DB: y - 7 = -1( x - 4) to DC: y= - x +11
Rozwiązując układ równań tej prostej
z okręgiem o środku S i promieniu IASI otrzymasz
współrzędne punktów B I D
r = IASI = 2√2 ( oblicz i taką długość otrzymasz)
czyli równanie okregu jest:
( x - 4)2 + ( y - 7)2 = 8 i y = - x +11
dasz juz radę rozwiązać ten układ:
POwinno Ci wyjść B( 6,5) D( 2,9)
Poprawność rozwiązania sprawdź zaznaczając te punkty
w układzie współrzednych( zobaczysz ten kwadrat .
czyli upewnisz się co do poprawnej odp:
Powodzenia! Dobranoc!
22 lut 00:13
kwiatuszek: dzięki
22 lut 00:44
21:
23 sie 16:08