Znajdź współrzędne wektora.
wajdzik: Znajdź współrzędne wektora, którego długość wynosi 10 i prostopadłego do wektora o
współrzędnych [−3,−4].
Z góry dziękuję za pomoc.
26 sie 11:50
seba:
wektor prostopadły do wektora [p, q] ma współrzędne [−q, p]
[4x, −3x]
10 = √14x2 + 9x2
5|x| = 10
x = 2 lub x = −2
[8, −6] lub [−8, 6]
26 sie 11:56
wajdzik: Dzięki wielkie, nie rozumiem tylko jednej rzeczy. Skąd się wzięło 14x2 pod pierwiastkiem?
26 sie 12:53
wajdzik:
26 sie 13:02
ZK: tam pod pierwiastkiem ma byc 16x2 bo (4x)2=16x2
26 sie 13:18
Janek191:
Inny sposób:
→
v = [ − 3 ; − 4 ]
→ → →
w = [ x; y] taki że v o w = 0 i w = 10
Mamy
→ →
v o w = [ − 3; − 4] o [ x ; y ] = 0 ⇔ −3x − 4y = 0 ⇔ 4y = −3x ⇔ y = −
34x
√ x2 + y2 = 10 ⇔ x
2 + y
2 = 100
x
2 + [ −
34x ]
2 = 100
| | 16 | |
x2 = 100* |
| = 4*16 = 64 |
| | 25 | |
x = 8 ∨ x = − 8
y = −
34*8 = − 6 ∨ y = 6
→ →
Odp. w = [ 8; − 6 ] ∨ w = [ − 8; 6 ]
=================================
26 sie 15:34
Janek191:
Inny sposób:
→
v = [ − 3 ; − 4 ]
→ → →
w = [ x; y] taki że v o w = 0 i w = 10
Mamy
→ →
v o w = [ − 3; − 4] o [ x ; y ] = 0 ⇔ −3x − 4y = 0 ⇔ 4y = −3x ⇔ y = −
34x
√ x2 + y2 = 10 ⇔ x
2 + y
2 = 100
x
2 + [ −
34x ]
2 = 100
| | 16 | |
x2 = 100* |
| = 4*16 = 64 |
| | 25 | |
x = 8 ∨ x = − 8
y = −
34*8 = − 6 ∨ y = 6
→ →
Odp. w = [ 8; − 6 ] ∨ w = [ − 8; 6 ]
=================================
26 sie 15:36