Wyznacz wartosc parametru m
dotiw: tak aby okregi o1: (x−m)2+(y+1)2=4 oraz o2: (x+1)2+(y−1)2=1
były styczne zewnetrznie
25 sie 13:09
ICSP: Okręgi są styczne zewnętrznie gdy
|SS1| = r + R
25 sie 13:10
dotiw: wiem , ale w obliczeniach mi potem zle wychodzi ... m=4 v m=2
25 sie 13:16
pigor: ... ⇔ suma odległości S
1=(m,−1) i S
2=(−1,1) będzie równa
sumie promieni danych okręgów r
1+r
2= 2+1=3, czyli
⇔
|S1S2|= 3 ⇔ S
1S
22= 9 ⇔ (m+1)
2+(−1−1)
2= 9 ⇔ (m+1)
2= 5 ⇔
⇔ |m+1|=
√5 ⇔ m+1= ±
√5 ⇔
m= −1±√5 . ...
25 sie 13:17
dotiw: i juz nie wiem czy to dobrze bo cos mi nie gra
25 sie 13:17
dotiw: juz wiem nie podnioslem do kwadratu i potem nie chcialo wyjsc
25 sie 13:18
dotiw: dzieki wielkie
25 sie 13:19