Zależność między temperaturą wyrażoną w stopniach Fahrenheita, a wyrażoną w stop
kamczatka: Zależność między temperaturą wyrażoną w stopniach Fahrenheita, a wyrażoną w stopniach Celsjusza
jest zależnością liniową.
a) Znajdź tę zależność wiedząc ze 32F = 0C , a 5F = − 15C .
b) 22 lipca w San Diego temperatura o godzinie 12 : 00 była o 1 2,5∘C wyższa niż temperatura o
godzinie 6:00 . Wyraź wzrost temperatury w stopniach Fahrenheita.
| | 9 | |
Podpunkt a rozumiem wychodzi F= |
| C+32 |
| | 5 | |
Ale czemu w podpunkcie b
| | 9 | | 9 | |
F2−F1 = |
| C2 + 32 − |
| C1 − 32 |
| | 5 | | 5 | |
| | 9 | | 9 | |
I nie mogę zrozumieć czemu jest |
| C1 − 32 a nie |
| C1 + 32 ? |
| | 5 | | 5 | |
25 sie 18:59
Janek191:
ΔC = 12,5
więc
| | 9 | |
ΔF = |
| *12,5 + 32 = 22,5 + 32 = 54,5 |
| | 5 | |
25 sie 20:58
kamczatka: ?
25 sie 22:29
PW: Według Fahrenheita woda wrze w 212 stopniach, a zamarza w 32 stopniach. Różnica
212°F−32°F = 180°F.
Według skali Celsjusza różnica ta wynosi 100°C.
Przeliczanie temperatury odbywa się więc według wzorów:
czyli
Jeżeli zatem różnica temperatur wynosiła 12,5 °C, czyli rano było m°C, a później n°C, to
obliczenie powinno wyglądać następująco:
| | 9 | | 9 | |
(3) 12,5°C = n°C−m°C = (n• |
| +32°F) − (m• |
| +32°F) = |
| | 5 | | 5 | |
| | 9 | | 9 | |
(n−m)• |
| °F = 12,5• |
| = 22,5°F. |
| | 5 | | 5 | |
Zwyczajnie liczymy tak:
180°F=100°C
(4) 1°C = 1,8°F
12,5•1,8°F=22,5°F
Zwracam uwagę, że wzory (1) i (2) służą do przeliczania temperatur wrażonych w jednej skali na
wyrażone w drugiej skali. Przy liczeniu różnic ma zastosowanie wzór (4) − jak pokazano w (3)
te cholerne "32" redukują się.
26 sie 12:19
Labędż:
F
o(y),C
o(x) ,y=mx + b
Zrób to samo gdy C
o(y),F
o(x)
26 sie 12:37
Labędż:
A licząc,jak powyżej PW tylko na tatusia bydlaka z tv(technicznie uprzywilejowanego),
tak łatwo nie wyliczymy tych zleżności,musi sam Awas Goridze
26 sie 12:51
bezendu: O nie znowu Ty... człowieku odstaw te prochy...
26 sie 13:01