matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
statystyka
Ania:
oblicz srednia arytmetyczna zestawu liczb 2,3,5,x,y,8,9,10 wiedzac ze mediana tego zestawu jest rowna 7,5 a dominanta wynosi 8
24 sie 18:38
Basia:
skoro dominanta wynosi 8 musi być y = 8
x+y
mediana =
2
x+8
7,5 =
2
wylicz x; potem policz średnią
24 sie 18:40