prawdopodobieństwo
karina: Z talii 52 kart wylosowano 4. Oblicz p−podobieństwo, że:
a) wśród nich był tylko jeden król i tylko jedna dama
b) wylosowano 4 karty czarne, jeśli wiadomo, że wylosowano damę pik i 10tkę pik.
Proszę wielką o pomoc, najlepiej z małym wytłumaczeniem. Ale sam sposób rozwiązania mi dużo da.
26 sie 13:46
karina: prosze
26 sie 14:15
Janek191:
| | | | 52 ! | | 49*50*51*52 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 270 725 |
| | | 4 ! * 48 ! | | 1*2*3*4 | |
| | | | | | | | 44 ! | |
a) I A I = | * | * | = 16* |
| = 8*43*44 = 15 136 |
| | | | | 2 *42 ! | |
| | 15 136 | |
P( A) = |
| ≈ 0,056 |
| | 270 725 | |
=============================
26 sie 14:55
Janek191:
| | | | 52 ! | | 49*50*51*52 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 270 725 |
| | | 4 ! * 48 ! | | 1*2*3*4 | |
| | | | | | | | 44 ! | |
a) I A I = | * | * | = 16* |
| = 8*43*44 = 15 136 |
| | | | | 2 *42 ! | |
| | 15 136 | |
P( A) = |
| ≈ 0,056 |
| | 270 725 | |
=============================
26 sie 14:56
marco: To na pewno jest dobrze?
26 sie 15:57