Kuba pożyczył od taty samochód, którym wyruszył z domu na spotkanie ze swoją
kamczatka: Kuba pożyczył od taty samochód, którym wyruszył z domu na spotkanie ze swoją dziewczyną. Przed
wyjazdem obliczył, że jadąc ze średnią prędkościa 60km/h przybędzie na spotkanie dokładnie o
umówionej godzinie. Po przejechaniu (z zaplanowaną prędkością) 60% drogi "złapał gumę", a
zmiana koła zajęła mu 16 minut. Teraz, aby zdążyć na spotkanie, musiałby jechać z prędkością
120km/h. Oblicz odległość od domu Kuby do miejsca spotkania z ukochaną.
Widziałem rozwiązania tego zadania ale nie rozumiem ich. Mógłby ktoś rozwiązać to zadaniem wraz
z jego tłumaczeniem ?
21 sie 10:30
AS:

AB = x droga do przebycia
AP = 0.6*x droga do złapania gumy
PB = 0.4*x reszta drogi
t1 = 0.6*x/60 czas przejazdu drogi AP (w godzinach)
tp = 16/60 czas naprawy
t2 = 0.4*x/120 czas przejazdu drogi PB (w godzinach)
T = x/60 czas przewidywany
t1 + tp + t2 = T
0.6*x/60 + 16/60 + 0.4*x/120 = x/60
Po rozwiązaniu: x = 80 km
21 sie 11:50
Piotrek: ee cos nie tak dolicz jeszcze czas na zaplate mandatu za przekroczenie predkosci ~ok 10 minut
21 sie 11:52
kamczatka: dzięki wielkie za takie wytłumaczenie. Mam nadzieję że z tego coś wyniosę.
25 sie 18:49