joanna
joanna: hej to nie jest zadanie tylko chce dla swojego przypomnienia wiedziec jak to sie robi dokladnie
a wiec jak mamy no przyklad1 czyli 4−3/4 i jak to zrobic zeby byl ulamek zwykly jak mam to
zrobic jak 4 zamienic albo przyjlad 2 jak jest 6/8−6 to jak to powinno byc
26 sie 13:26
ZK: | | 3 | | 1 | |
4− |
| =3 |
| to bez zamiany na ulamek powinnas wiedziec |
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 16 | | 3 | | 13 | | 1 | |
jesli chcesz na ulamek to 4− |
| = |
| − |
| = |
| =3 |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Przyklad nr 2
| 6 | | 6 | | 48 | | 6−48 | | −42 | | 2 | | 1 | |
| −6= |
| − |
| = |
| = |
| =−5 |
| =−5 |
| |
| 8 | | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | | 4 | |
| 3 | | 3 | | 24 | | 21 | | 1 | |
| −6= |
| − |
| =− |
| =−5 |
| |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Zauwaz ze sprowadzam do wspolnego mianownika
26 sie 13:35