całka
gosc: skomplikowana całka
| | √x3−23√x2+45√x3√x | |
∫ |
| dx |
| | 34√x5 | |
na górze jest pierwiastek piątego stopnia z x
3√x
słabo to widać
26 sie 08:04
wredulus_pospolitus:
krok 1
zamien pierwiastki na potęge
krok 2
napisz to wtedy ponownie i podziel każdy czynnik licznika przez mianownik
krok 3
policz sumę (różnicę) trzech całek
26 sie 09:33
gosc: | | 8 | |
Wychodzi mi wynik 4 x112 − |
| x512 + 80 x160 |
| | 5 | |
26 sie 09:58
gosc: moglby ktos sprawdzic wynik?
26 sie 12:05
seba:
Możesz sam sprawdzić wyznaczając pochodną z otrzymanej funkcji
26 sie 12:06
gosc: Nie wiem sam... Pochodna sie nie zgadza, ale nie znajduje bledu w moich rozwiazaniach...
Moze pochodna wychodzi jakas przeksztalcona, nie wiem, moglby ktos sprawdzic?
26 sie 12:42
26 sie 13:26
26 sie 13:33
wredulus_pospolitus:
co widać już na pierwszy rzut oka
od kiedy:
| 4*273√x | |
| = −4 x 1/12  |
| 274√x | |
26 sie 13:34
gosc: Rozwiązuję tą całke któryś raz z kolei i cały czas wychodzi mi taki sam wynik

zły wynik
26 sie 13:49
wredulus_pospolitus:
√x3 = x
3/2
3√x2 = x
2/3
5√x3√x =
5√x4/3 = x
4/15
4√x5 = x
5/4
więc mamy
1/3 * ( x
1/4 − 2*x
−2/12 +4*x
−59/60) tak masz
26 sie 14:51
gosc: no i znalazlem mój błąd... cały czas pisałem x13 zamiast x32 w √x3
za każdym razem ten sam idiotyczny błąd...
26 sie 16:21
gosc: a nie powinno być x−712 ?
26 sie 16:27
wredulus_pospolitus:
powinno być
26 sie 16:29