Zadanie funkcje liniowe
ooolo: Witam jutro mam poprawkę z matmy, i mam ten problem że ogarniam większość lecz problem mam
z funkcją luniową,, bardzo bym prosił od początku o wytłumaczenie tego typu zadan i jaki
wzór...
Określ monotoniczność w zależnośći od parametru m: f(x)= (m+1/2)x−7
2. Sprawdź czy punkty A,B,C należą do wykresu tej samej funkcji
a) A(−4,1) B(8,7) C(11,5)
3.Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P (−3,−1) i prostopadlej do podanej
prostej
a) y= −4,5x−5
Dzięki proszę o jak najszybsze rozwiązanie
26 sie 11:32
wredulus_pospolitus:
funkcja liniowa jest:
malejąca ... gdy współczynnik 'przy x' jest ujemny
stała ... gdy współczynnik ' przy x' = 0
rosnąca ... gdy współczynnik 'przy x' jest dodatni
26 sie 11:35
wredulus_pospolitus:
2)
na przyklad:
wyznacz dwa dowolne wektory (np AB i BC) i sprawdź czy sa one równoległe
albo:
wyznacz funkcję liniową przechodząca przez dwa dowolne punkty (np punkt A i B) a następnie
podstaw współrzedne trzeciego punktu w celu sprawdzenia czy zachowana jest równość (wtedy
należy od prostej ... więc punkty leżą na jednej prostej)
26 sie 11:37
bezendu:
2)
A=(−4,1) B=(8,7) C=(11,5)
−4a+b=1 /(−1)
8a+b=7
4a−b=−1
8a+b=7
12a=6
b=7−4
b=3
| 1 | |
| *11+3=8,5 więc nie są współliniowe |
| 2 | |
26 sie 11:40
ooolo: a zadanie 3
26 sie 11:40
wredulus_pospolitus:
3)
funkcja k:=a
1x+b
1 prostopadła do prostej l:=ax+b gdy zachodzi: a
1*a = −1
26 sie 11:42
bezendu: zadanie 3 jest dobrze przepisane ?
26 sie 11:46
ooolo: no tak tylko jak to zrobić o to mi chodzi/..
26 sie 11:47
ooolo: tak jest przepisane dobrze.
26 sie 11:48
bezendu:
no to kombinuj w końcu Ty masz komisa nie ja
26 sie 11:48
ooolo: Haha wiem.. tylko chodzi o to ze nawet nie wiem od czego zaczac ... Kwadratowe są łatwiejsze
26 sie 11:49
26 sie 11:51
ZK: Zadanie nr 3
a=−4,5−wspolczynnik kierunkowy prostej y=−4,5x−5
a
1−−wspolczynnik kierunkowy prostej prostopadlej do prostej y=−4,5x−5
| | −1 | | −1 | | 2 | | 2 | |
Z warunku prostopadlosci prostych a*a1=−1 to a1= |
| = |
| =−1*− |
| = |
| |
| | a | | | | 9 | | 9 | |
masz punkt P(−3,−1) i wspolczynnik kierunkowy prostej prostopadlej do prostej y=−4,5x−5 napisz
rownanie tej prostej
Tu masz przyklad
https://matematykaszkolna.pl/strona/1668.html Rozwiazuj wedlug zadania nr 3
26 sie 12:40