Między liczby 1 i 64 wstaw
Adam: Między liczby 1 i 64 wstaw taką liczbę X, aby ciągi 1,x,64 były ciągiem arytmetycznym
26 sie 18:39
wredulus_pospolitus:
64−x = x−1
rozwiąż to równanie
26 sie 18:42
wredulus_pospolitus:
| | a1+a3 | |
albo skorzystaj z własności ciągów artymetycznych: |
| = a2 |
| | 2 | |
26 sie 18:42
Adam: 64−x = x−1
64+1 = x2
65 = x2 / √
x=8,06
26 sie 18:44
Adam: @wreduluspospolitus
32.5 mi wychodzi, czyli taki ma być poprawny wynik?
26 sie 18:45
wredulus_pospolitus:
błagam ... jak Ty do tego x
2 doszedłeś
26 sie 18:46
Adam: Dobra już wiem, moja wtopa − za dużo matematyki

Dzięki wielkie
26 sie 18:47