Monotoniczność
Marlena: Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji
23 sie 22:20
asdf: f'(x) = ...
f''(x) = ...
nie licz na gotowca
23 sie 22:26
Marlena: mam wyliczyć pierwszą pochodną a potem drugą?
23 sie 22:28
ICSP: Schemat :
1. Ustalasz dziedzinę
2. Liczysz f'(x)
3. Rozwiązujesz równanie f'(x) = 0
4. Monotoniczność :
− funkcja rośnie gdy f'(x) > 0
− funkcja maleje gdy f'(x) < 0
5. Ekstrema :
− funkcja ma maksimum gdy wykres pierwszej pochodnej zmienia znak z + na −
− funkcja ma minimum gdy wykres pierwszej pochodnej zmienia znak z − na +
Akurat nie ma sensu tutaj liczyć drugiej pochodnej bowiem o wypukłość nas nie pytają
23 sie 22:32
Marlena: bardzo dziękuję to już teraz wiem
23 sie 22:36
ZKS:
Niektórzy wolą nieraz liczyć drugą pochodną dla sprawdzenia ekstremum żeby
nie musieli sprawdzać znaku pierwszej pochodnej.
23 sie 22:43
ICSP: Przyznam że kiedyś też wolałem liczyć drugą

O ile w przypadku wielomianów sprawdza się to bardzo dobrze − bardzo proste pochodne do
policzenia
To niestety w przypadku funkcji wymiernych jest już o wiele gorzej

Jednak warunki na istnienie ekstremum można podać
Jeżeli x
0 jest rozwiazaniem równania f'(x) = 0
to :
− istnieje maksimum lokalne w punkcie x
0 gdy f''(x
0) < 0
− istnieje minimum lokalne w punkcie x
0 gdy f''(x
0) > 0
− gdy f''(x
0) = 0 w punkcie x
0 mamy tak zwany punkt przegięcia
23 sie 22:59
ZKS:
No i git wytłumaczone.
23 sie 23:14