Logarytmy
Piotr 10: Rozwiąż równanie:
log
x√5+log
x(5x) −2,25=(log
x√5)
2
log
x√5+log
x5+log
xx − 2,25=log
x25
0,5
| 1 | | 1 | |
| logx5 + logx5+1−2,25= |
| logx25 |
| 2 | | 2 | |
| | 1 | |
1,5logx5 − 1,25= |
| logx25 |
| | 2 | |
2logx
25−6log
x5+5=0
t=log
x5
2t
2−6t+5=0
Proszę o podanie gdzie popełniłem błąd
26 sie 13:55
PW: | | 1 | | 1 | |
(logx√5)2 = ( |
| logx5)2= |
| (logx5)2 |
| | 2 | | 4 | |
26 sie 14:05
Piotr 10: Tak myślałem, że w tym mam źle. Czyli √5 został zamieniony na 50,5, a potem zgodnie ze
wzorem r*logxa=logxar ., tak?
26 sie 14:08
Piotr 10: (logx√5)2=logx2√5 ?
26 sie 14:24
Piotr 10:
26 sie 14:44
Piotr 10: OK już wiem, (logx√5)2=log2x√5
26 sie 16:14
Piotr 10: 2log
x3 * log
3x3=log
9√x 3
D
r=R
+
| | logx3 | |
2logx3 * |
| =log√81* x 3 |
| | logxx | |
2log
2x3=
Jak to dalej ruszyć?
26 sie 18:49
26 sie 19:09
asdf: o dziedzinie nie zapomnij
26 sie 19:09
Piotr 10: Ale co z tego mam? Inne znowu podstawy są
26 sie 19:11
PW: Uwaga o dziedzinie jest bardzo istotna. Jeżeli piszą logxa, to na samym wstępie trzeba
zaznaczyć, że zgodnie z definicją logarytmu
x>0 i x≠1 i a>0.
Jeżeli tego nie napiszemy, to ocena nie będzie najlepsza, nawet jeśli wynik będzie dobry. Po
drugie: są paskudne zadania, w których w wyniku samych rachunków można otrzymać "rozwiązania"
spoza dziedziny.
26 sie 19:18
Piotr 10: Ale napisałem o dziedzinie równania na samym początku, nie wiem jak ruszyć dalej
26 sie 19:20
PW: Ale źle ustaliłeś dziedzinę. Jeszcze x≠1, 3x≠1, 9√x≠1,
26 sie 19:46
dan:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
logx3= |
| , log3x3= |
| = |
| |
| | log3x | | log33x | | 1+log3x | |
| | 1 | | 1 | |
log9√x3= |
| = |
| |
| | log39√x | | 2+12log3x | |
D= R
+ \ {1}
podstaw : log
3x=t
26 sie 19:50
asdf:
albo tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log9√x(x) = |
| = |
| = |
| = |
| | logx(9√x) | | logx(9*√x) | | logx(9) + logx(√x) | |
| 1 | | 1 | |
| = |
| |
| 2logx(3) + logx(x1/2) | | 2logx(3) + 1/2 | |
i teraz można:
t = log
x(3)
26 sie 20:56
Piotr 10: OK. Dziękuję za pomoc
26 sie 23:04