logarytmy -POMOCY
22tysia: log 2(x2 + 6x+17)=3
19 mar 01:30
morfepl:
log2(x2+6x+17)=3
log2(x2+6x+17)=3log22
log2(x2+6x+17)=log223
x2+6x+17=8
x2+6x+11=0
Δ<0 więc nie ma pierwiastków
19 mar 04:42
Barni93: x2+6x+17=8
x2+6x+9=0
Δ=0
x0 = 3
A nie tak czasem?
25 sie 15:44
Piotr 10: 103=2x2+12x+34
1000=2x2+12x+34
2x+12x−966=0 :2
x2+6x−483=0
Δ=36+1932=1968
Hmm chyba coś źle przepisany ten przykład. Wg mnie jest to logarytm dziesiętny
25 sie 15:49
Barni: Właśnie nie dziesiętny
25 sie 18:43
Piotr 10: Jak nie dziesiętny? W podstawie nic nie jest zapisane, a więc jest to logarytm dziesiętny
25 sie 20:25
Janek191:
@morfepl:
Powinno być
x2 + 6 x + 9 = 0
( x + 3)2 = 0
x + 3 = 0
x = − 3
spr. dziedzinę: (−3)2 + 6*(−3) + 17 = 9 − 18 + 17 = 8 > 0
Odp. x = − 3
===========
25 sie 20:39