Wiemy, że a1=2, q=5. Ile wynosi S5. PILNE
kati: Wiemy, że a1=2, q=5. Ile wynosi S5.
Jak ja robiłam to s5 wychodziło mi 31, ponieważ −62/−2 = końcowy wynik, czyli 31, ale w
odpowiedziach mam 62. Proszę o rozpisanie
26 sie 13:31
Piotr 10:
| | 1−55 | | 1−3125 | | 2−6250 | |
S5=2 |
| =2 |
| = |
| =1562 |
| | 1−5 | | −4 | | −4 | |
26 sie 13:39
kati: Ale w odpowiedziach mam 62. I to jest prawidłowa odpowiedź na 1000%.
26 sie 13:41
Piotr 10: Na pewno polecenie jest dobrze przepisane? a1=2 q=5 . Obliczyc S5 ?
26 sie 13:42
ZK: | | 1−qn | |
wzor na sume Sn=a1* |
| w miejsce n wstawiamy 5 i mamy |
| | 1−q | |
Zauwaz ze masz tu ciag geometryczny bo maqsz iloraz ciagu q a nie roznice r
26 sie 13:43
26 sie 13:43
Piotr 10: Wg mnie jest tam błąd
26 sie 13:46
kati: No to możliwe, bo w 3 zadaniach wychodzą mi 3 różne wyniki
26 sie 13:54
Piotr 10: Jak masz jakiś problem to wstawiaj tu zadanie to sprawdzimy
26 sie 13:55
ZK: Tylko ze tam jest q=2 a nie q=5
| | 1−25 | | 1−32 | | −31 | |
Wiec S5=2* |
| =2* |
| =2* |
| =2*31=62. czyli OK |
| | 1−2 | | −1 | | −1 | |
26 sie 13:57
kati: ZK − przepraszam za mój błąd i dziękuję za pomoc!
26 sie 15:21