liczba x=-7 jest miejscem zerowy funkcji liniowej f(x)=(3-a)x+7 dla a)=-7 b
marta : liczba x=−7 jest miejscem zerowy funkcji liniowej f(x)=(3−a)x+7 dla a)=−7 b)=a=2 c) a=3
d)=a=−1
odpowiedz to C tylko że niewiem dlaczego nie wiem jak to rozwiązać proszę o pomoc
31 maj 20:12
Mateusz:
skoro −7 ma byc miejscem zerowej funkcji to
f(−7)=0 a więc (3−a)*(−7)=0 ... rozwiąż w zaleznosci od a chociaz od razu w sumie widać
31 maj 20:22
picia:
(3−a)*(−7)+7=0
rozwiaz
31 maj 20:22
Eta:
Podstawiasz za x= −7 f(−7)=0
(3−a)*(−7)+7=0 ⇒ a=....
31 maj 20:23
Mateusz:
zgubiłem + 7
31 maj 20:23
Eta:
Ale "wysypało "
31 maj 20:24
picia:
31 maj 20:24
Eta:
Widać,że za mało zadań na forum
31 maj 20:25
marta : to ile wam wyszło bo mnie bzdury proszę wytłumaczcie krok po kroku
31 maj 20:36
picia:
(3−a)*(−7)+7=0
−21+7a+7=0
7a−14=0
7a=14 //:7
a=2
31 maj 20:38
marta : w odpowiedzi było c) dwa to mi też wyszło czyżby sie pomylili w książce?
31 maj 20:43
picia:
no widocznie

dla a=3 masz funkcje stala y=7
31 maj 20:45
marta : dzięki za pomoc
31 maj 20:48
picia:
31 maj 20:48
helo: f(x)=−4x+7
25 sie 22:56
bezendu:
jakie jest polecenie ?
25 sie 23:04