Tales
?: Na jednym z ramion kąta o wierzchołku O leżą punkty A i B, a na drugim ramieniu− A₁ i B₁.
Czy proste AA₁ BB₁ są równolełe, jeśli:
b) OA=6,8cm OB= 20,8cm OB₁=31,2cm A₁B₁=17cm
c) OA=4dm AB= 2dm AA₁=3dm BB₁=4,5dm
d) OA₁:A₁B₁=3:2 AA₁:BB₁=3:5
24 sie 16:24
Janek191:

b) OA = 6,8 cm OB = 20,8 cm
OB
1 = 31,2 cm A
1 B
1 = 17 cm
więc
OA
1 = OB
1 − A
1B
1 = 31,2 cm − 17 cm = 14,2 cm
Sprawdzam czy
bo
6,8*31,2 ≠ 20,8*14,2
212,16 ≠ 295,36
Proste AA
1 i BB
1 nie są równoległe.
================================
c)
OA = 4 dm AB = 2dm
AA
1 = 3 dm BB
1 = 4,5 dm
Sprawdzam, czy
bo
4*4,5 = 3*6
Proste AA
1 i BB
1 są równoległe.
===============================
18 = 18
24 sie 16:45
?: czyli b i c tak jak miałam wbrew odpowiedziom, ale do d nie wiem jak się zabrać
24 sie 16:55
Janek191:
d)
OA
1 : A
1B
1 = 3 : 2
AA
1 : BB
1 = 3 : 5
Sprawdzam, czy
Mamy
3*A
1B
1 = 2*OA
1
czyli
zatem
| | 2 | | 5 | |
OB1 = OA1 + A1B1 = OA1 + |
| OA1 = |
| OA1 |
| | 3 | | 3 | |
Mamy więc
| OA1 | | OA1 | | 3 | | AA1 | |
| = |
| = |
| = 3 : 5 = |
| |
| OB1 | | 53 OA1 | | 5 | | BB1 | |
Proste AA
1 i BB
1 są równoległe.
24 sie 17:08
?: dzięki
24 sie 17:29