liczby zespolone
kamil369: Witam! nie wiem jak się zabrać za to zadanie.
| | z2*z3 | |
Oblicz: a) z1*z2 b) |
| |
| | z110 | |
wiedząc że z
1=2*(cos
π8+i*sin
π8), z
2=cos
π5+i*sin
π5,
z
3=3*(cos
3*π10+i*sin
3*π10)
Z góry wielkie dzięki
26 sie 12:32
wredulus_pospolitus:
krok 1:
wymnóż z1 z z2
krok 2:
skorzystaj ze wzorów trygonometrycznych
26 sie 13:04
Sławek:
Wyraź liczby zespolone w postaci wykładniczej:
z1 = 2ejπ8
z2 =2e{jπ5
z3 = 3e{j3π10
Skorzystaj ze wzorów:
z1 * z2 = r1 ejφ1 * r2 ejφ2 = r1 * r2 ej(φ1 + φ2)
z1 / z2 = r1 ejφ1 / r2 ejφ2 = (r1 / r2) ej(φ1 − φ2)
(z1)n = (r1)n ejnφ1
26 sie 16:41
Sławek:
z2 = ejπ5
z3 = 3ej3*π10
26 sie 16:43