(x+2y)^3+12xy(x+y)-2y(3x+2y)^2
zdawacz: (x+2y)3+12xy(x+y)−2y(3x+2y)2
26 sie 19:25
bezendu: Wzory skróconeg mnożenia zastosuj
26 sie 19:37
zdawacz: czyli jak to będzie ?
26 sie 19:43
bezendu: Kliknij liczby i wyrażenia algebraiczne tam masz wzory skróconego mnożenia
26 sie 19:47
zdawacz: taki będzie początek z 1 nawiasu x
3 + 3x
22y+3x2y
2+2y
3 
26 sie 19:52
zdawacz: ludzie pomózcie
26 sie 20:05
26 sie 20:10
zdawacz: no ja wiem ale czy dobrze robie początek ?
26 sie 20:12
zdawacz: x3 + 3x22y+3x2y2+2y3 dobrze 1 nawias wyliczyłem czy nie

?
26 sie 20:26
zdawacz: prosze powieccie mi jak bo zdaje jutro
26 sie 20:49
zdawacz: nikt mi nie powie początku czy dobrze robie ?
26 sie 21:14
dan:
(x+2y)3= (x3+3*x2*(2y)+3*x*(2y)2+(2y)3= x3+12x2y +3x*4y2+8y3
= x3+6x2y+12xy2+8y3 +12x2y +12xy2 −2y(9x2+12xy+4y2)=
= x3+6x2y+12xy2+8y3 +12x2y+12xy2−18x2y−24xy2−8y3=............
26 sie 21:22
dero2005: x3 + 3x2*2y + 3x*4y2 + 8y3
26 sie 21:23
dan:
No jasne, wkradł się chochlik :
x3+6x2y +12xy2+8y3
26 sie 21:26
zdawacz: co to na końc jest?
26 sie 21:39
dan:
Zredukuj wyrazy podobne i podaj ostateczny wynik
26 sie 21:41
zdawacz: (x+2y)3= (x3+3*x2*(2y)+3*x*(2y)2+(2y)3 to z pierwsze nawiasu a dalej po = to co liczysz bo nie
łapie
26 sie 21:51
dero2005:
(x+2y)3 + 12xy(x+y) − 2y(3x+2y)2 = x3 + 3x2y + 3x4y2 + 8y3 + 12x2y + 12xy2 − 2y(9x2
+12xy + 4y2) = x3 + 6x2y + 12xy2 + 8y3 + 12x2y + 12xy2 − 18x2 − 24xy2 − 8y3 =
x3 + 18x2y − 18x2 = x2(x + 18y − 18)
26 sie 21:52
zdawacz: ja to bym to tak robił po = x3+ 3x2 * 2y + 3x* 2y2 + 2y3 ..... korzystając ze wzorów krok
po kroku a cb dero nie rozumie masz całkiem inaczej dlaczego ?
26 sie 21:58
dero2005:
12xy(x+y)
a = 12xy
b = x
c = y
a(b+c) = a*b + a*c = 12xy(x+y) = 12x2y + 12xy2
26 sie 22:05
dero2005:
−2y(3x+2y)2
c = −2y
a = 3x
b = 2y
c(a+b)2 = c(a2 + 2ab + b2) = ca2 + 2abc + cb2 = − 2y*9x2 − 2*3x*2y*2y − 2y*4y2 =
= −18yx2 − 24xy2 − 8y3
26 sie 22:18
dero2005:
1 człon x
3 +
6x2y +
12xy2 +
8y3
2 człon
12x2y +
12xy2
3 człon −
18yx2 −
24xy2 −
8y3
po zsumowaniu =
x3
tam wcześniej wkradła sie pomyłka
26 sie 22:25