okrag
zadanie: punkt O jest srodkiem okregu wpisanego w trojkat ABC. wiadomo, ze kat AOB=katowi ACB
+60
o.wyznaczyc miare kata ACB. odp. 60
o.
rozwiazanie jest takie:
punkt O laczymy z wierzcholkami ABC, oraz prosty rachunek na katach prowadzi do zaleznosci
| | kat ACB | |
nie rozumiem skad to sie wzielo, ze kat AOB= |
| +90o ? moge prosic o wytlumaczenie? |
| | 2 | |
20 sie 13:19
Mila:

Środek okręgu wpisanego w trójkąt leży na przecięciu dwusiecznych kątów wewnętrznych trójkąta
W ΔAOB:
α+β+γ=180
α+β=180−γ
| | 1 | | ∡ACB | |
∡AOB=90+ |
| γ⇔∡AOB=90+ |
| |
| | 2 | | 2 | |
20 sie 13:41
zadanie: dziekuje
20 sie 13:46
Mila: 
Wyszło?
20 sie 15:23
zadanie: tak juz rozumiem
20 sie 15:38
zadanie: ale mam podobne i w polowie mam je dobrze bo nie rozumiem drugiej czesci rozwiazania zaraz je
napisze
20 sie 15:39
zadanie: tresc dotyczy tego samego zadania ale gdy O jest srodkiem okregu opisanego na trojkacie ABC.
kat AOB=α; kat ACB=β
korzystajac z twierdzenia o kacie srodkowym i wpisanym mam:
α=2β oraz α=β+60o
stad β=60o i to jest pierwsza czesc rozwiazania ktora rozumiem
druga czesc mowi, ze β=100o
taki jest komentarz:
Co prawda kat srodkowy ma miare dwa razy wieksza od kata wpisanego w okrag
opartego na tym samym łuku, jednak w przypadku, gdy kat srodkowy jest wklesły (tzn.
ma miare wieksza od 180o) zapis kat AOB oznacza kat wypukły.
W tym wypadku zaleznosc miedzy katem wpisanym i srodkowym przyjmuje postac
kat AOB =360o−2*(kat ACB) i tego nie rozumiem
ostatecznie sa 2 mozliwosci β=60o lub β=100o.
20 sie 15:50
Mila:

α=2β oraz α=β+60
o
2β=β+60
β=60
To jest jasne.
Będzie drugi wpis.
20 sie 16:23
Mila:

Rozważamy trójkąt o kącie β>90
β odpowiada kątowi środkowemu δ
δ=2β
α=360−2β i α=β+60
360−2β =β+60
300=3β
β=100
o
20 sie 16:32
zadanie: dziekuje
20 sie 19:52
zadanie: dla ktorych liczb naturalnych n≥3 ponizsze danie jest prawdziwe
a) dowolny n kat wpisany w okrag i majacy wszystkie boki rownej dlugosci jest foremny. dla n≥3
b) dowolny n kat wpisany w okrag i majacy wszystkie katy rownej miary jest foremny. tez chyba
n≥3?tutaj nie jestem pewien da sie to jakos sprawdzic?
20 sie 20:16
zadanie: ?
20 sie 22:46
Mila: Środek okręgu opisanego na wielokącie leży na przecięciu symetralnych boków.
b) n=3, tak, Δrównoboczny
n=4 nie , bo prostokąt można wpisac w okrąg , a nie jest to wielokąt foremny.
n=5 badaj , dalej.
20 sie 23:18
zadanie: dla n=5 tak bo wydaje mi sie, ze kazdy pieciokat wpisany w okrag i majacy katy rownej miary
jest foremny podobnie dla n=6 bi nie umiem znalezc przykladu, ze taknie jest
21 sie 15:52
zadanie:

wyznaczyc polozenie punktow stycznosci okregu wpisaneego w trojkat o bokach 3, 4, 5 do bokow
tego trojkata.
trojkat o takich bokach jest prostokatny.
21 sie 16:15
zadanie: niech
AB=4
BC=5
AC=3
punkty D, E, F to punkty stycznosci
AD=AE=y
BE=BF=z
CD=CF=x
x=3−y=5−z i z=4−y
stad
y=1
z=3
x=2
ale jak odpowiedziec na to pytanie w poleceniu ?
21 sie 16:20
zadanie: ?
21 sie 17:50
Mila:

D,E,F punkty styczności okręgu odpowiednio z przyprostokątnymi o długościach |CB|=3,|CA|=4 i
przeciwprostokątną |AB|=5.
Obliczam r ( mozna inaczej)
P=p*r, p=(3+4+5):2=6
r=1
Wystarczy rysunek i
CE=CD=r=1
AE=AF=4−1=3
DB=BF=3−1=2
D,E,F punkty styczności okręgu odpowiednio z przyprostokątnymi o długościach |CB|=3,|CA|=4 i
przeciwprostokątną |AB|=5.
21 sie 17:51
zadanie: czyli konkretnie jak udzielic odpowiedzi na pytanie ?
21 sie 18:00
Mila:
Podac rozwiązanie , albo słownie w odległości 1 od wierzchołka kąta prostego, w odległości 2 od
wierzchołka większego kata ostrego, w odległości 3 .....
Ja jestem za rysunkiem i rozwiązaniem.
Nie wiem dokładnie jak wygląda cały problem, zadanie, test wyboru, krótka odpowiedź?
21 sie 18:10
zadanie:

Pięć kolejnych boków wielokąta opisanego na okręgu ma długości a, b, c, d, e
(z zachowaniem kolejności). Wykazać, że wówczas b+d<a+c+e.
21 sie 18:19
zadanie: zaraz napisze rozwiazanie
21 sie 18:20
Mila:
Litery na rysunku piszesz tak:
klikasz ikonkę T, następnie klikasz na rysunku w którym miejscu ma być litera i wpisujesz z
klawiatury..
21 sie 18:30
zadanie: M, N, O, U, P punkty stycznosci
AB=a
BC=b
CD=c
DE=d
EA=e
oraz
AM=AP=x
MB=BN=y
NC=CO=t
OD=DU=s
UE=EP=m
b+d<a+c+e czyli
y+t+s+m<x+m+t+s+x+y
0<2x; x>0
koniec dowodu dobrze?
21 sie 18:30
zadanie: ok dziekuje
21 sie 18:31
Mila:
Punkty styczności okręgu z ramionami kata są jednakowo odległe od wierzchołków tego kata.
Możesz końcowe rozwiązanie zapisać tak:
x>0, y>0,m>0,t>0, s>0
b+d=y+t+s+m
a+c+e=x+m+t+s+x+y=(y+t+s+m)+2x=b+d+2x>b+d ⇔
b+d<a+c+e
21 sie 18:48
zadanie: ok dziekuje
21 sie 18:57
zadanie: Trzy kolejne boki wielokąta opisanego na okręgu mają długości a, b, c
(z zachowaniem kolejności). Jaki warunek muszą spełniać a, b, c aby było to możliwe?
tego nie umiem
21 sie 18:59
Mila:
Tak samo jak przedtem i próbuj porownać sumy i jeden bok
a+b i c czy można wyciągnąć jakiś wniosek?
a+c i b
b+c i a
21 sie 19:12
zadanie:
21 sie 19:47
zadanie: a+b=x+y+y+t=2y+c
a+c=x+y+x+t=2x+y+t=2x+b
b+c=y+t+x+t=2t+x+y=2t+a
21 sie 19:49
zadanie: czyli a+b=2y+c>c
a+c=2x+b>b
b+c=2t+a>a o to chodzilo?
21 sie 19:51
zadanie: ?
21 sie 22:06
Mila:

Raczej chodziło o wielokąt o większej liczbie boków, dla Δ sprawa jest oczywista.
Rozwiąż.
21 sie 22:15
zadanie: a=x+y
b=y+v
c=z+v
21 sie 22:31
Mila: Dalej, ustaw warunek.
21 sie 22:40
zadanie: przykro mi ale nie wiem
21 sie 22:47
Mila: 1) a+b=x+y+y+v i c=z+v nie można wyciągnąć wniosku o związku a+b i c
2) a+c=x+y+z+v i b=y+v⇒a+c=b+x+z>b⇔a+c>b
3) b+c=y+v+z+v i a =x+y nie można wyciągnąć wniosku o związku b+c i a
odp.
a+c>b
21 sie 22:59
zadanie: dziekuje bardzo
21 sie 23:01
zadanie: jutro jeszcze chcialbym wrocic do zadania z wczoraj z 20:16
21 sie 23:02
zadanie: wczesniej napisalem, ze dla n=5 tak bo wydaje mi sie, ze kazdy pieciokat wpisany w okrag i
majacy katy rownej miary jest foremny podobnie dla n=6 bo nie umiem znalezc przykladu, ze tak
nie jest
22 sie 15:15
Mila: Dobrze.
22 sie 17:17
zadanie:

Na płaszczyznie dany jest trójkat ABC. Ile co najwyzej moze istniec takich
punktów D róznych od C, ze proste AB i CD sa prostopadłe, a przy tym
<)ACB =<)ADB ?
mam do tego rozwiazanie ale nie jest ono dla mnie wystarczajaco jasne
odp.3
Z równosci katów wynika, ze punkt D lezy na tym łuku AB okregu opisanego na
trójkacie ABC, który zawiera punkt C lub na odbiciu symetrycznym tegoz łuku wzgledem
prostej AB (zrób rysunek w przypadku, gdy łuk jest wiekszy od półokregu). Figura
bedaca suma tych dwóch łuków ma z prosta prostopadła do prostej AB co najwyzej 4
punkty wspólne.
punkt D na rysunku jest tym punktem symetrycznym wiec jest na pewno taki 1 punkt D a jeszcze
moga byc 2.
22 sie 18:32
zadanie: rysunek sam zrobilem (nie bylo w rozwiazaniu)
22 sie 18:33
zadanie: ?
23 sie 17:22
Mila:

Tu chodzi o różne położenie punktu D, w zależności od rodzaju Δ.
1) ΔABD symetryczny do ΔABC
∡ACB=∡ADB=90
o
23 sie 22:46
Mila:

2) ΔABC −Δrozwartokątny
∡C− kat rozwarty
ΔABD symetryczny do ΔABC względem prostej AB
∡ACB=∡ADB
D leży wewnątrz okręgu opisanego na Δ
23 sie 22:54
Mila:

3)
ΔABD symetryczny do ΔABC względem prostej AB
∡ACB=∡ADB
Punkt D leży poza okręgiem opisanym na ΔABC.
23 sie 23:00
zadanie: dziekuje bardzo
24 sie 10:18