Pochodna
Piotr: Mógłby ktoś zerknąć czy dobrze liczę pochodną?
| | 1−sinx | | (1−sinx)' * cosx − (1−sinx)*(cosx)' | |
( |
| )' = |
| = |
| | cosx | | (cosx)2 | |
| | (−cosx)*cosx−(1+sinx)*(−sinx) | |
|
| = −1 − (sinx)2 |
| | (cosx)2 | |
23 sie 19:11
Piotr: Chyba jeszcze można zrobić z (sinx)2 = 2sinxcosx ?
23 sie 19:12
Piotr: Aaa jednak nie bo to juz nie pochodna

Tak więc proszę o sprawdzenia tego w pierwszym poście
23 sie 19:13
PW: Licznik jest równy
−cos
2x+sinx+sin
2x = −cos
2x+sinx+1−cos
x=−2cos
2+1+sinx, a więc pochodna
| | 1+sinx | | 1+sinx | | 1+sinx | |
−2+ |
| =−2+ |
| =−2+ |
| = |
| | cos2x | | 1−sin2x | | (1+sinx)(1−sinx) | |
| | 1 | | −1+2sinx | |
−2+ |
| = |
| |
| | 1−sinx | | 1−sinx | |
23 sie 20:10
ICSP:
chyba taką pochodna jest łatwiej policzyć
23 sie 20:21
Piotr: Strasznie dziwny się ten przykład wydaje...
@PW nie wiem skąd wziałeś −cos
2x+sinx+sin
2x . Skąd ten drugi sinx ?
@ICSP Jak licze to wychodze potem na
| 1 | | 1 | |
| * (−sinx) − |
| .... I co dalej?  (o ile to jest dobrze) |
| cos2x | | cos2x | |
Dobrze, że łatwiejsze pochodne idą mi lepiej
23 sie 20:52
ICSP: | | sinx | | 1 | | sinx − 1 | | sinx − 1 | |
= |
| − |
| = |
| = |
| = |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | | (1 − sinx)(1 + sinx) | |
I tyle moim zdanie. Jednak poczekam na opinię kogoś lepszego
23 sie 20:59
PW: Kontynuując sposób Piotra nie zauważyłem jego pomyłki w przepisywaniu i pociągnąłem dalej
przekształcenia trygonometryczne.
W liczniku było
−cos
2x+(1
−sinx)sinx=−cos
2x+sinx−sin
2x=−(sin
2x+cos
2x)+sinx=−1+sinx,
a więc pochodna liczona tym sposobem jest równa
| | −1+sinx | |
|
| =tak jak u ICSP, |
| | cos2x | |
23 sie 21:52
Piotr: Dzięki, teraz już rozumiem
23 sie 23:10