Znajdź współrzędne takiego punkty należącego do wykresu funkcji f(x) x^2+5x+1, k
kamczatka: Znajdź współrzędne takiego punkty należącego do wykresu funkcji f(x) x2+5x+1, którego suma
współrzędnych jest najmniejsza.
Myślałem że tu wystarczy obliczyć p i q bo ramiona są skierowane do góry ale jednak nie.
Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak to zrobić bo w podr mam że do tej funkcji trzeba dodać x i
wyjdzie x2+6x+1 ale nic nie rozumiem z tego. Czemu x dodać ?
25 sie 19:11
Janek191:
f(x) = x
2 + 5 x + 1
Niech punkt P należy do wykresu danej funkcji , więc P = ( x ; y)
Suma współrzędnych tego punktu, to
s = x + y = x + x
2 + 5 x + 1 = x
2 + 6x + 1
| | −6 | |
więc funkcja s(x) = x2 + 6x + 1 posiada najmniejszą wartość dla x = p = |
| = − 3 |
| | 2 | |
Wtedy y = (−3)
2 + 5*(−3) + 1 = 9 − 15 + 1 = − 5
oraz
x + y = − 3 + (−5) = − 8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Odp. P = ( −3; − 5)
===============
25 sie 19:37
Janek191:
25 sie 20:30
kamczatka: aha to o to chodziło dzięki.
25 sie 22:29