??
Mleko: W trapezie równoramiennym ABCD przekątna trapezu ma długość 13cm, a odcinek łączący srodki
ramion ma dlugosc 12 cm. Oblicz pole czworokata powstalego przez polaczenie kolejnych srodkow
bokow trapezu. Jaki to czworokat?
5 maj 18:33
Mleko:
5 maj 18:56
tim: Ok. Ja.
5 maj 19:01
tim:

Ok, więc tak.
DANE:
m = 12
d = 13
| | a + b | |
m = |
| → 2m = a + b → 24 = a + b |
| | 2 | |
b = a + 2x → 24 = 2a + 2x → 12 = a + x
Korzystamy teraz z trójkąta prostokątnego d, a+x, h
12
2 + h
2 = 13
2
h = 5
| | d1 * d2 | |
Figura ta jest rombem więc P = |
| . Podstaw to co masz i proszę  |
| | 2 | |
5 maj 19:06
Bogdan:

a − długość dolnej podstawy trapezu,
b − długość górnej podstawy trapezu
|AC| = 13
|KL| = |CG| =
√132 − 122 = 5
| | 1 | | 1 | |
Figura ELFK jest rombem, którego pole P = |
| *|EF|*|KL| = |
| *12*5 = 30 |
| | 2 | | 2 | |
5 maj 19:08
Mleko: a co to jest d1 i d2?
5 maj 19:09
tim: Eh
5 maj 19:09
tim: Przekątne rombu
5 maj 19:10
Bogdan:
Teraz ja
timie wlazłem Ci w paradę, ale nie widziałem jeszcze Ciebie, gdy zacząłem
pisać rozwiązanie
5 maj 19:10
Mleko: dobra juz wiem...
5 maj 19:10
tim: Nie widziałeś Ok, ja?
5 maj 19:11
tim: Zresztą nic nie szkodzi
5 maj 19:12
Piotrek: jak udowodnic ze powstala figura to romb? czy wystarczy pokazac ze przekatne przecinaja sie pod
katem prostym?
24 sie 13:21
Piotrek: ktos pomoze?
24 sie 14:54
Janek191:
Stosujemy tw. Talesa.
24 sie 15:53