Planimetria
bezendu:

Obliczyć długości boków a i b jeśli długość przekątnej wynosi 10 cm
a
2=5
2+5
2−(2*5*5*0,64)
a
2=18
a=3
√2
b
2=5
2+5
2−[2*5*5*(−0,64)]
b
2=50+32
b
2=82
b=
√82
Teraz pytanie czy mam zostawić tak wynik czy oszacować i podać w przybliżeniu ?
26 sie 00:14
Saizou : najlepiej podać wszystko w dokładnych wartościach, zatem trzeba obliczyć dokładną wartość
cos50o=.....
cos130o=....
26 sie 00:28
bezendu:
Saizou a jak to wyliczyć ? podałem cos50=0,64 a cos130=−0,64
26 sie 00:34
Saizou : kombinuj
26 sie 00:36
bezendu: kalkulator
26 sie 00:39
Saizou :
26 sie 00:39
bezendu:
26 sie 00:39
Saizou : btw, to zadanie z podstawy?
26 sie 00:42
bezendu: Nie
26 sie 00:43
ciuchcia:

1
o β = 180
o − α (wzory redukcyjne)
2
o a
2 + b
2 = 100
to wskazówki jak nie mamy podanych kątów (150
o, 30
o)
Jeżeli zaś mielibyśmy podane kąty 150
o, 30
o − trudno wywnioskować, bo samo polecenie brzmi:
"Obliczyć długości boków a i b jeśli długość przekątnej wynosi 10 cm."
| | √3 | |
To pamiętajmy, że cos150o = cos(180o − 30o) = −cos30o = − |
| . Dalej już prosto, |
| | 2 | |
zadanie robi nam się ciekawsze, jeżeli nie mamy podanych tych kątów
26 sie 01:36
bezendu: Dziękuję
26 sie 10:49
bezendu: Ciuchcia wzory redukcyjne jednak tutaj nic nie wnoszą
26 sie 16:50
ciuchcia: "co słyszą moje oczy" − uzasadnij
26 sie 17:05
bezendu:
Jednak wychodzi

dobra nie było pytania, pomyliłem znaki
26 sie 17:09
ciuchcia: a jak obliczyłeś

? i jak wynik.
26 sie 17:11
bezendu: Dobrze już wyszło cos150
0≈−0,87
26 sie 18:59
Saizou : jestem ciekaw jakby potraktowali rozwiązanie w takiej postaci :
b=20sin(65)
a=20sin(25)
26 sie 19:08