geometria
zadanie: W wierzchołkach kwadratu o boku 1 km znajduja sie 4 domy. Czy mozna zbudowac
siec dróg o łacznej długosci mniejszej od 2√2 km, umozliwiajaca dojscie z kazdego
domu do kazdego innego?
Odpowiedz: Tak. Mozna zbudowac siec dróg o łacznej długosci równej 1+√3 km.
W tym celu zamiast narzucajacego sie połaczenia domów ze srodkiem kwadratu, nalezy
utworzyc dwa rozwidlenia. Z kazdego z nich powinny wychodzic 3 drogi tworzace katy
120o. Dwie z tych dróg powinny prowadzic do dwóch sasiednich wierzchołków kwadratu,
a trzecia do drugiego rozwidlenia.
nie wiem jak do tego dojsc nawet nie umiem narysowac dobrze rysunku.
24 sie 11:52
Janek191:

Długość niebieskiego odcinka
Długość czerwonego pionowego odcinka
Długość czerwonego skośnego odcinka
| | √3 | | 1 | | 3 | | 1 | | 12 | |
y2 = ( |
| )2 + ( |
| )2 = |
| + |
| = |
| = 13 |
| | 6 | | 2 | | 36 | | 4 | | 36 | |
więc
Długość wszystkich czerwonych odcinków
| | √3 | | √3 | |
4*y + 1 − 2x = 4* |
| + 1 − |
| = √3 + 1 |
| | 3 | | 3 | |
24 sie 16:19
zadanie: dziekuje ale skad mam wiedziec, ze w tym trojkacie bedzie 30o?
24 sie 20:47
zadanie: juz wiem bo te drogi tworza kat o mierze 120o.
24 sie 20:50
Basia: niezupełnie; to już jest odpowiedź
trzeba dojść do tego, że to będzie właśnie 120o
24 sie 20:57
zadanie: a jak do tego dojsc?
24 sie 23:39