Rozwiąż układ równań algebraicznie
Polo: Rozwiąż układ równań algebraicznie:
23 sie 17:41
Piotr 10: Wyznacz x z pierwszego równania, a następnie do drugiego równania zamiast x wstaw wartość
wyliczoną z pierwszego równania
23 sie 17:44
Polo: próbowałem dwoma metodami i w obu wyszło mi coś innego
Metoda przeciwnych współczynników: x=617 y=−47
Metoda podstawiania: x=637 y=−167
23 sie 17:48
Piotr 10: Ok zaraz sprawdzę
23 sie 17:49
Piotr 10: 1
0 x=5+2y
2
0 2x+3y=6
2(5+2y)+3y=6
10+4y+3y=6
7y=−4
y=−U{4}[7}
x=5+2y
| | 4 | | 8 | | 7 | | 8 | | 35 | | 8 | | 27 | | 6 | |
x=5+2*(− |
| )=5− |
| =4 |
| − |
| = |
| − |
| = |
| =3 |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
23 sie 17:53
Polo: Okej, dzięki. W obu metodach pokręciłem po jednym znaku i dlatego źle wyszło
23 sie 17:58