Logarytmy
Piotr 10: Dziedzina tego równania
log2(4x+4)=log2(2x+1+3)
10 4x+4>0 ⋀ 20 2x+1+3>0
Dr=R ?
24 sie 14:22
ICSP:
24 sie 14:22
Piotr 10: Ok. Dzięki za szybką odpowiedź
24 sie 14:23
Piotr 10: Dziedzina tego równania
log2(12−2x)=5−x
Rozwiązałem te równanie już. Nie wiem jak dokładnie zapisać tą dziedzinę
12−2x>0
2x<12
Wyszły mi dwie odpowiedzi x=3 x x=2
i gdy wstawię do tej nierówności 2x<12 będzie się zgadzało.
I pytanie czy mam dokładnie wyznaczyć tą dziedzinę, czy starczy tak jak ja napisałem?
24 sie 14:46
ICSP: Wyznacz dokładnie

Będzie to jakoś wyglądało
24 sie 14:50
Piotr 10: 2
x<2
3*3
Nie wiem właśnie jak i w tym problem
24 sie 14:51
Piotr 10: ICSP pomożesz

?
24 sie 14:58
ICSP: zlogarytmuj odpowiednio
24 sie 15:07
24 sie 15:08
Piotr 10: OK. Mam, później się tym zajmę, bo idę teraz zrobić sobie obiad i kosić trawę.

Dzięki za
pomoc
24 sie 15:10
Piotr 10: 2x < 12
2x=12
x=log212
I jak dalej tą dziedzinę ustalić? Bo jeszcze do nierówności logarytmicznych nie doszedłem
24 sie 18:48
Basia: bez nierówności logarytmicznej będzie trudno:
2x < 12
log22x < log212 (bo dla a>1 logax jest funkcją rosnącą)
x < log212
x < log2(22*3)
x < log222 + log23
x < 2+log23
D = (−∞; 2+log23)
24 sie 18:52
Piotr 10: Ok. To na razie ominę powiązanie funkcji wykładniczej z funkcją logarytmiczną. Jeszcze wpierw
porobię równości logarytmiczne

. Dzięki
Basia
24 sie 18:55
Piotr 10: Problem przy zapisie
log
23x+2log
3x−8=0
| | 2 | |
i gdzie jest w podstawie ułamek |
| w książce nie ma kreski ułamkowej miedzy 2 a 3. |
| | 3 | |
I nie rozumiem tego zapisu. Przy dalszych przykładach tak samo jest
24 sie 19:13
Basia:
może to jest log2(3x) ? trudno ocenić "na niewidziane"
24 sie 19:16
Piotr 10: Basia jest tak jak ja napisałem, nie ma tej kreski ułamkowej. Może w druku coś jest.
| | 2 | |
Spróbuje to potraktować jako ułamek |
| , zobaczę co wyjdzie mi |
| | 3 | |
24 sie 19:17
Basia:
już wiem: to chyba będzie log32x czyli "do kwadratu"
czyli byłoby
(log3x)2 + 2log3x − 8 = 0
x>0
i podstawienie t = log3x
24 sie 19:19
Piotr 10: Właśnie Basia ta dwójka jest od razu pod trójką. Jest to ''ułamek bez kreski
ułamkowej''(trochę masło maślane mi wyszło). Już robię jak to będzie jak potraktuję to jako
ułamek
24 sie 19:21
Basia: tutaj kwadrat jest przesunięty, ale w tex−u to będzie właśnie tak wyglądało
2 nad 3 bez kreski i to oznacza log3x podniesiony do kwadratu
tak jak sin2x
24 sie 19:23
Piotr 10: Tak
Basia wyszło mi

. Miałaś rację

ten kwadrat powinien być przesunięty

. Tak bym
| | 2 | |
męczył się, że w podstawie jest |
| . Dziękuję bardzo za pomoc  |
| | 3 | |
24 sie 19:29
Piotr 10: Mam pytanie: Jak to zostało przekształcone?
log32x =(log3x)2
24 sie 19:32
Basia:
ten zapis po prostu właśnie to oznacza
tak jak sin2x = (sinx)*(sinx) = (sinx)2
tak i log32x = (log3x)*(log3x) = (log3x)2
to po prostu jest to samo
24 sie 19:44
mango:
a*a= a2=(a)2
log3x*log3x= log32x= (log3x)2
24 sie 19:46
Basia: jeżeli chcesz zobaczyć jak zapis kwadratu logarytmu wygląda w texu
to Ci gdzieś wrzucę jakiś pliczek z takim zapisem
24 sie 19:46
Piotr 10: Ok dziękuję wam za pomoc
24 sie 19:46
Piotr 10: Dziedzina tego równania to: D
r=(0;10)∪(10:+
∞) ?
25 sie 10:48
ZK: jest to logarytm dziesietny .
Wiec x−1≠0 i x−1>0 takze x+1>0 i teraz wyznacz dziedzine
25 sie 10:56
ZK: Tak go zapisales wiec przyjalem ze jest dziesietny
25 sie 10:57
Piotr 10: A czemu nie może być tak
mianownik nigdy zerem nie może być, a więc:
logx−1≠0
logx≠1
10≠x?
A taki przykład log3x+8 to tą 8 mam traktować jako liczbę logarytmowaną?
25 sie 11:00
Piotr 10: Tak to jest logarytm dziesiętny.
Tylko nie wiem czemu ta jedynka wchodzi w skład liczby logarytmowanej
25 sie 11:01
Piotr 10: Bo wg mnie jeżeli byłoby tu w nawiasie to można to uznać jako liczbę logarytmowaną, ale to nie
jest w nawiasie więc ta jedynka jest poza logartymem
25 sie 11:03
Piotr 10: 1−log(x−1) w tym przypadku tak ale 1−logx −1 to już nie
25 sie 11:04
ZK: Na temat tego nawiasu to moze ktos sie tez wypowie .
jesli chodzi o podstawe logarytmu to sprawdzasz ze 10≠1 i 10>0 wiec jest ok i nie bierzesz tej
10 do dziedziny
25 sie 11:13
Piotr 10: Nie rozumiem za bardzo. Czyli w przypadku przykładu post 10:48 Dr to?
25 sie 11:17
ZK: Podstawa logarytmu spelnia zalozenia logarytmu wiec jej nie bierzesz pod uwage przy ustalaniu
dziedziny
Na reszte poczekajmy az ktos inny sie wypowie . Moze fx bo jest na forum
25 sie 11:21
Piotr 10: ale ten x jest w liczbie logarytmowanej a nie w podstawie logarytmu
25 sie 11:23
Piotr 10: ZK
Robiłem taki przykład przed chwilą
| 1+log(x−1) | | 1 | |
| + |
| =0 |
| 1−log2(x−1) | | 1−log(x−1) | |
Po rozwiązaniu wyszły mi dwie odpowiedzi
Dziedzina tego równania
x−1>0 ⋀ 1−log
2(x−1)≠0 ⋀ 1−log(x−1)≠0
Wychodzi równanie sprzeczne, tak jak w odpowiedzi
Więc chyba dobrze myślałem z tą dziedziną
25 sie 11:30
Piotr 10: Jeśli mógłby ktoś tu zerknąć na mój problem, byłbym bardzo wdzięczny
25 sie 11:34
Aga1.: | | 11 | |
Dziedzina zgadza się, ale po rozwiązaniu wyszła mi jedna odpowiedź : x= |
| . |
| | 10 | |
25 sie 11:46
Piotr 10: dwie powinny wyjść chyba . t2(t+1)−1(t+1)=0 gdzie t=log(x−1)
25 sie 11:47
Aga1.: | 1+t | | 1 | |
| + |
| =0//*(1−t2) |
| 1−t2 | | 1−t | |
1+t+1+t=0
25 sie 11:52
ZK: Aga1 chodzi o post z godziny 10.48.
Tam jest logarytm dziesietny . czy do okreslenia dziedziny tego wyrazenia bierzemy x−1>0 i
x−1≠0 a takze x+1>0 (sa to liczby logarytmowane ) czy tylko x≠0 x>0 bez tej jedynki bo nie
jest ona zapisana w nawiasie.
Poza tym jak idzie poszukiwanie pracy. czy juz cos znalazlas ?. Pozdrawiam
25 sie 11:54
Piotr 10: 1+t+1−t=0?
Chyba Aga1 masz bład gdy dzielisz (1−t2) przez 1−t to otrzymujemy 1−t
a to będzie równanie sprzeczne
25 sie 11:56
Aga1.: Witaj ZK i Piotr 10. Patrzyłam na post z 11:30.
25 sie 12:02
Piotr 10: Witaj. Wg mnie obliczeń dwie odpowiedzi, popatrz na swój post 11:52 drobny błąd jest przed
drugim t powinien być minus
25 sie 12:04
Aga1.: | 1 | | 1 | | (1−t)(1+t) | |
| *1−t2= |
| * |
| =1+t. |
| 1−t | | 1−t | | 1 | |
25 sie 12:05
Piotr 10: Faktycznie mysłałem, że (1−t)2 jest tak.
Ja przedstawie swoje rozwiazanie teraz
25 sie 12:08
Aga1.: O 10:48 dziedzinę wyznaczyłeś poprawnie.
25 sie 12:19
Piotr 10: | 1+log(x−1) | | 1 | |
| + |
| =1 |
| 1−log2(x−1) | | 1−log(x−1) | |
Po ustaleniu wspólnego mianownika otrzymuję
1−log
2(x−1) +1−1−log
2(x−1)=1−log(x−1)−1−log
2(x−1)1−log
3(x−1)
po podstawieniu t
t
3+t
2−t−1=0
25 sie 12:19
Piotr 10: Ok. Dzięki

A ten przykład

?
25 sie 12:19
Aga1.: Teraz napisałeś inne równanie (z 1 po prawej stronie)
25 sie 12:21
Piotr 10: Tam po lewej stronie nie powinno być jednej jedynki
1−log2(x−1)+1−log2(x−1) tak lewa strona powinna wyglądać
25 sie 12:21
Piotr 10: Ojejku przepraszam Ciebie
Aga1 jedynka powinna być zamiast 0
25 sie 12:22
Aga1.: Jeszcze inaczej
| 1+log(x−1) | | 1 | |
| + |
| =1 |
| 1−log2(x−1) | | 1−log(x−1) | |
Po podstawieniu t=log(x−1)
| 1+t | | 1 | |
| + |
| =1 //*(1−t2) |
| 1−t2 | | 1−t | |
1+t+1+t=1−t
2
t
2+2t+1=0
(t+1)
2=0
t=−1
log(x−1)=−1
25 sie 12:30
Piotr 10: Później jeszcze sprawdzę swój przykład, bo teraz muszę już iść

. Dzięki za pomoc
25 sie 12:33