rozkładanie na czynniki
RobSon: Hej.
Mam zadanie w którym muszę rozłożyć wyrażenie na czynniki i mam problem z jednym przykładem:
a4 + b4
do tego jest odpowiedź, ale nic mi ona nie mówi.
a4 + b4 = a4 + b4 + 2a2b2 − 2a2b2 = (a2 + b2)2 − (√2ab)2 = (a2 + 2 − √2ab)
(√2ab)2 = (a2 + 2 + √2ab)
Skąd to się wszystko wzięło?
Jak zrobić a4 − b4?
23 sie 18:33
Godzio:
Trochę inaczej:
a4 + 2a2b2 + b4 − 2a2b2 = (a2 + b2)2 − (√2ab)2 =
= (a2 − √2ab + b2)(a2 + √2ab + b2)
a4 − b4 = (a2 − b2)(a2 + b2) = (a − b)(a + b)(a2 + b2)
23 sie 18:41
RobSon: Coś mi trochę poucinało wynik, ale ten twój zgadza się z odpowiedzią. Nie rozumiem tylko nadal
skąd się te 2a2B2 wzięło w tym wyrażeniu.
a4 + b4 nie da się zrobić tak samo jak a4 − b4?
23 sie 18:45
Godzio:
Dodaliśmy i odjęliśmy, żeby uzyskać wzór skróconego mnożenia:
Taki przykład, który to ilustruje:
0 = 1 − 1
a
4 − b
4 nie możemy tak zrobić bo nie ma wzoru na tym etapie, z którego można skorzystać, w
przyszłości może się dowiesz, że jednak można rozłożyć podobnie
23 sie 19:07