matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 501,
500
,
499
,
498
,
497
,
496
,
495
,
494
, ...,
całe
Zadania
Odp.
5
Agawa:
1. Oblicz dł. wektora AB jesli :
2
Ania:
mam do policzenia cene spodni po obniżce o 30% ktore kosztuja teraz 126zł. Jaka mam ułozyc proporcje?
2
hrumek:
Jak uprościć te wyrażenia?
√
5−2
√
6
*
√
5+2
√
6
6
luk:
Ile istnieje trojkatow rownobocznych zbudowanych z odcinkow o długosciach 5, 6, 7, 8, 9?
1
luk:
roznobocznych
1
adam:
Stosująć zasadę szufladkową dirichleta:
2
Fils3:
Na imprezie z wyrzutni wyrzucanych jest do góry 10 cukierków które są rozdzielane pomiędzy sprawiedliwych gości, lecz wszyscy wyszli przedwcześnie i pozostało 0 osób. Ile zostanie
4
monius:
mam jeszcze podobne do poprzedniego ale teraz moze cos z wysokoscia by sie dalo zrobic? W trójkąt ABC wpisujemy trójkąt DEF tak, że punkt D należy do boku AB, punkt E należy do boku
6
monius:
w trojkat rownoboczny ABC wpisujemy trojkat DEF tak ze punkt D nalezy do boku AB, punkt E nalezy do boku BC, punkt F nalezy do boku CA i AD=BE=CF. dla jakiego polozenia punktu D, na
2
tn:
witam. Ile potrzeba punktów aby dostać się na informatykę na jakiejś uczelni, co wiecie napiszcie
2
całeczki:
0
dx
∫
x
2
+4
−
∞
13
TPB:
Udowodnij nierówność:
5
Patryk:
wyznacz współczynniki p i q wielomianu w(x)=x
3
+px
2
−4x+q jesli w(−1)=4 w(0)=3
6
natalia:
sin α - sin
3
α
1
Julietka:
Rzeka Wisła ma długość 1047km a) zaokrąglij tę wielkość do pełnych setek km
1
Misiek:
Funkcja f określona wzorem f(x)=x
3
+7. Wykres funkcji g powstaje z wykresu funckji f po przesunięciu jej o jedną jednostkę w prawo wzdłuż osi OX. Punkt P=(−1,
a+2
2
) należy do
8
TOmek:
Dzisiaj znalazłem taki wzorek
2
MARIOLA:
1
pake:
do klasy wchodzi grupa uczniów składająca się z 5 dziewczynek i 4 chłopców. Pierwsze wchodzą dziewczynki, a za nimi chłopcy. Liczba wszystkich możliwych sposobów takiego wejścia uczniów
2
TOmek:
Przekątna AC trapezu ABCD jest prostopadła do ramienia i zawiera się w dwusiecznej kąta BAD. Wyznacz stosunek pól trójkątów ABC i ACD.
3
TOmek:
Ciekawe zadanie z ciągów/logarytmów dla chętnych.
1
Pablo:
2
narysuj wykres i wypisz dziedzinę funkcji y=
x−3
5
marcin:
Ciało rusza ze spoczynku ze stałym przyspieszeniem. Przebywa drogę s w czasie T. Jak wyrazić prędkość chwilową w czasie T przez s i T ?
2
Ananana:
Ile wynosi x na przedstawionym rysunku : jest trójkat prostąkątny a = 4√3 b=x c= 8. wiem, ze posługujemy się pitagorasem, ale nie wiem
1
Łukasz:
1. Znaleźć wszystkie liczby pierwsze p takie, że 2p−3 jest kwadratem liczby naturalnej 2. Znaleźć wszystkie liczby pierwsze p takie, że 2p+1 jest sześcianem liczby naturalnej
21
TPB:
Mam wykazać, że (2
n
)!>2
n!
dla n≥2
5
karola:
a) sin
3
(1/x)
3
zadanie:
jezeli licznik ulamka zmniejszymy o 5, a mianownik o 2, to otrzymamy odwrotnosc liczby 2,5. znajdz ten ulamek.
6
qwerty:
ZAD 1))))
1
Przemek:
Oblicz ile m siatki trzeba na ogrodzenie działki w kształcie trapezu równoramiennego o podstawach 18m, 12m, i wysokości 40 dm
21
Ananana:
Pomoże mi ktoś? Prosiłabym o same wyniki
10
pomozcie:
w 1 kg wody morskiej z baltyku jest 1,2 dag soli a w 1 kg wody z morza martwego jest 2,7 dag soli. ile wody trzeba odparowac z 10 kg wody z morza baltyckiego zeby otrzymac zasolenie tej
5
zygmynt:
x
3
/x+1
31
Ania:
Dany jest ciąg arytmetyczny, w którym a
4
=4,5 a
6
=6. Wyznacz wzór ogólny tego ciągu. Oblicz n, jeśli wiadomo, że S
n
= 261
11
Kleopatra999:
wyprowadź wzór: |cos α/2|=
√
(1+cosα)/2
i |sinα|=
√
(1−cosα)/2
2
spalony:
1+11+111+1111+...+111...1
9
rupert:
9
MARIOLA:
1)Wyprawcowanie−notatka na temat: Osiągniecia cywilizacyjne Greków i Rzymian − analiza porównawcza.
3
Kawa waniliowa:
Tonę czystego złota przetopiono w sześcian. Gęstość złota jest równa 19.3g/cm³. Jaka jest długość krawędzi złotego sześcianu wynik podaj z dokładnością do 1cm.
1
;):
ktoś wie może czy już wchodzi ta pula punktów ECTS?
0
MARIOLA:
1. Michal dojezdza do szkoly pociagiem odjezdzajacym ze stacji , o godzinie 7.00. Pozniej po 5 min. czekania, wsiada do tramwaju i jest przed szkola o godzinie 8. Pociag jedzie ze srednia
2
Kawa waniliowa:
x
4
+5x
3
=x
2
+5x
0
MARIOLA:
2) W celu złączenia wagonów pracownicy PKP puścili z górki rozrządowej wagon o masie 10ton. Wagon zderzył się ze składem 9 identycznych wagonów, wartość prędkości wagonu przed zderzeniem
1
MARIOLA:
1. Antonio Banderas w kultowym filmie „Desperado” wykonuje skok z dachu budynku o wysokości 8 metrów na dach furgonetki o wysokości 2 metry. Furgonetka porusza się z prędkością
11
iga:
Proszę uprzejmie o pomoc w zadaniu: Wykaż, że wielomian x
6
0
− 1 jest podzielny przez wielomian
3
ziuzz:
Rozwiąż równanie:
3
BlackGirl:
Oblicz pole i obwód koła, w którym cięciwa AB ma długość 12 cm i jest oddalona od środka koła o odcinek równy 8 cm....
4
Janek:
Jak rozwiązać to równanie z parametrem:
4
Piotr student:
Zbadać ekstrema funkcji: f(x,y)=x
2
−xy+y
2
−2x+y
2
oax:
Witam, dostałem się na Grafikę Komputerową w Łodzi i jestem ciekaw czego mogę się spodziewać jeżeli chodzi o matematyką. Widziałem plan z poprzednich lat i jest tam taki przedmiot jak
2
voltage:
Witam! Może mi ktoś wyjaśnić, dlaczego to wyrażenie:
6
Gox:
Log
3
2*log
3
10*log
3
100>4
6
tn:
Witam, jeśli mam iloczyn: a
1
*a
2
*a
3
2
Pebbels:
Proszę o pomoc
4
Piotr student:
Zbadać ekstrema funkcji: f(x,y)=x
2
−xy+y
2
−y
2
−2x+y
28
marcin:
Zawodnik rzuca piłkę baseballową poziomo, z prędkością początkową 160 km/h. Po jakim czasie doleci ona do pola odległego od miejsca wyrzutu o 18.4 m ?
3
alicja:
(2 pod pierwiastkiem −1−3 pod pierwiastkiem) (2 pod pierwiastkiem +1−3pod pierwiatkiem ) +( 2 pod pierwiastkiem +2*1−3pod pierwiastkiem ) (2 pod pierwiastkiem−2*1− 3pod pierwiastkiem ) =
3
kasia1715:
mam pytanie odnosnie macierzy, czy przed przystapieniem do rozwiazania macierzy metoda gaussa moge sobie dowolnie zmienic kolejnosc wierszy, czy tylko mozna zmieniac kolumny?
11
Klaudia:
rozłóż na czynniki stosując wzory skróconego mnożenia.
5
;):
Witam ktos rekrutował sie na PWr w tym roku teraz trzeb przynosci dokumenty po dostaniu sie na studia cyz przed?
3
tomq:
4(sin
x
−|cosx|)≤1 4−4cos
2
x−4|cosx|−1≤0
9
kokold:
x
2
− 4
limx→2
x
3
−3x−2
3
zygmynt:
dx/{1−4x
2
}
2
adam:
Witam jak to jest gdzie jest błąd? 7% ze 100 to 7
4
tomq:
2tgx + 3ctgx + 5 = 0 2+3ctg
x
+5ctgx=0
2
uczeń:
Mam takie równanie trygonometryczne: cos2x +
√
3
sin2x = cos
2
x − 7sin
2
x
6
Łukasz:
Witam, bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie dlaczego jest taki wynik owego zadania: (2+2i)
35
3
szasza_:
Witam, będę wdzięczny za wytłumaczenie jak rozwiązać takie równanie:
6x − 16
6 −
4 − 5x
Oczywiście w mianowniki muszę wykluczyć tę liczbę dla której mianownik będzie miał wartość 0.
1
tn:
witam, pamiętam, że był jakis wzór na współrzędne przecięcia się srodkowych w trójkącie, może mi ktos
5
uczen:
Bardzo proszę o pomoc Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny ABC, w którym |AB| = a, |∡ACB| = 90
o
, |∡CAB| = α.
21
Ewa:
Znajdź równania stycznych do okręgu x2+y2=1 przechodzących przez punkt P=(0,2)
1
eve:
:::rysunek::: Witam!
2
Julita:
Pan Nowak założył w banku dwuletnią lokatę w wysokości 20 000zł. Oprocentowanie roczne tej lokaty jest stałe i wynosi 6%. Kapitalizacja odsetek odbywa się co kwartał.
3
Klaudia:
Jak się sprawdza czy równości są jest tożsamościami
np : (1−x)(1+x)(1+x
2
)=1−x
4
9
Smok:
Klasyk, a ja się głowię jak głupi. Jak się za to zabrać? Oblicz granicę przy x → 2
1
uczeń:
rozwiązanie równania x(x+3) − 49=x(x−4) należy do przedziału A. (−
∞
,3) B. (10,+
∞
) C. (−5, −1) D. (2,+
∞
)
1
nevermind:
1
1
1
1
5
8X 4
−11
:9
−(−2
):
4
5
3
3
3
2
2
2
14:2
+8
X1
9
5
7
1
Komandos:
Napisz równanie symetralnej odcinka AB, gdy A= (−2,1) i B= (4,−3)
2
ktoś:
pierwsza rata która stanowi 9% ceny roweru jest równa 189zł. rower kosztuje A.1701 zł B.2100 zł C. 1890 zł D.2091 zł.
1
dilayla:
Punkt S jest środkiem odcinka AB i wiadomo, że A= (−12,24) B=(−8,−6). wyznacz współrzędne punktu S.
1
pilne:
wskaż nierówność którą spełnia liczba π A. |x+1|>5 B. |x−1|<2 C. |x+2/3|≤4 D. |x−1/3|≥3
6
facio:
Przekątne prostokąta mają długość 10 i przecinają się w początku układu współrzędnych. Oblicz
12
pole tego prostokąta, jeśli wszystkie jego wierzchołki należą do hiperboli y=
x
49
TOmek:
Nudy troche na forum, jakby ktoś znalazł czas, to poprosze o zadanko. Najlepiej z Logarytmy/f.wykładnicza/coś typu udowodnij , a
2
+b
2
.... bla bla
3
nevermind:
1
1
1
1
5
8X 4
−11
:9
−(−2
):
4
5
3
3
3
2
2
2
14:2
+8
X1
9
5
7
14
Tomek:
Chcialbym sie nauczyc pochodnych/calek przez wakacje, lecz nie wiem od czego zaczac, jakies konkretne propozycje, albo proste przyklady?
3
ceaser I:
jeśli Δ<0 to równanie jest sprzeczne i nie ma rozwiązań, czy x∊R i równanie spełnia każda para liczb rzeczywistych?
2
MARIOLA:
1. Jakie jest wzajemne położenie punktów A, B, C, jeśli : |AB| = 12, |AC| = 3, |BC| = 9 ? 2. Sprawdź, czy punkty A,B, C są wierzchołkami trójkąta, wiedząc, że : |AB| = 7, |AC| = 3, |BC|
2
tn:
jak uprościć? a
0
+ a
1
+ a
3
+ a
4
1
rupert:
Rozwiąż równanie:
√
x
2
+4x+4
+3x+8 =0. Korzystam ze wzorów skróconego mnożenia i wychodzi
√
(x+2)
2
+3x+8=0 |x+2|+3x+8=0 4x+10=0 Czy w dobrą stronę idę? Bo wynik jest −3 i z tego nie
12
Patryk:
jak sprawdza sie dziedzine wielomianu ?
3
informatyka:
Witam co oznacza przedstawienie liczby w postaci binarnej (czy zwykłą konwersję na typ dwójkowy) oraz
1
Marcin:
Mam trochę dziwne pytanie. Kolega poprosił mnie o rozwiązanie pochodnej: f(x) = |x/x| i twierdzi przy tym, że na 100% nie można skrócić tego x, bo Dziedzina=R\{0}. Gdyby ktoś mógł mi
7
maniek:
:::rysunek::: Cześć Wam, proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania z fizyki, aczkolwiek będę wdzięczny jeśli ktoś
1
Patryk:
Jak wyznaczyć dziedzine wielomianu ?
7
Agnieszka:
znajdź współrzędne środków okręgów stycznych do prostych o równaniach x +2y +9=0 i 2x−y−2=0 i przechodzących przez początek układu współrzędnych .
5
Migotka:
Czy ktoś mógłby sprawdzić czy to jest dobrze? Nie chce się 'potknąć' na takim dość prostym przykładzie, a nie jestem specem od logarytmów.
23
Migotka:
a) 2ln5*log
25
e=1
7
Anaa:
Kochani, mam taką nierówność do rozwiązania... | 2x−5 | < 1
9
LaBruja:
Znajdź kąt α:
6
Patryk:
Podaj przykłady wielomianu czwartego stopnia , którego jedenymi pierwiastkami sa liczby 1,2,3
5
aryan:
1
sinα
+
=
tgα
1+cosα
10
asia:
witam
3
oblicz największą wartość funkcji określonej wzorem f(x)=
x
2
−2x+5
3
eve:
mam obliczyc lim ( n −
√
n
2
+ 7n −1
, pomnozylam oraz podzielilam wyrazenie przez ( n +
√
n
2
+ 7n −1
7
Kleopatra999:
Oblicz sinα.cosα,tgα a) cos2α=3/4 i α∊(0,π/4)
5
Klaudia:
proszę o sprawdzenie/poprawienie i podpowiedz do d) bo nie wiem jak to udowodnić wykaż, że liczba:
8
`.ewela:
a takie zadanie ciagów geometrycznych : a) a5−a3=1680 i a3+a4=560
11
Patryk:
2x
3
−13x−7 jaki dzielnik wyrazu wolnego −7,7 i −1,1 raczej sia złe
31
`.ewela:
8) Suma czwartego i siódmego wyrazu ciągu arytmetycznego wynosi
86
19
Patryk:
Czy takie równanie x
3
−5x−4=0 da sie rozwiazac w taki sposób znalesc dzielnik wolnego wyrazenia gdzie w(x)=0
5
eve:
witam! mam problem z jednym zadaniem,a konkretnie mam wykazac,ze ciag o wzorze ogolnym an= n
2
+ 1 /
1
Jola:
Jak obliczyć tę granicę (w logarytmie jest symbol Newtona)
3
pomocy:
od wrzesnia do czerwca wlacznie fabryka produkowala 9000 rowerow miesiecznie. w lipcu i w sierpniu produkcja w kazdym z tych miesiecy spadla o ten sam procent i w sierpniu
3
kamil:
pani Kwiatkowska złożyła do banku 10.000zl. Po 18miesiącach na koncie pani Kwiatkowskiej było 11 248, 64. Jakie jest oprocentowanie w skali roku, jesli bank kapitalizuje odsteki co poł
9
vladimirovna:
Dany jest punkt A=(−1,2) b) znajdź równanie takiej prostej przechodzącej przez punkt A, że odległość o początku układu współrzędnych od tej prostej jest równa 1
7
Klaudia:
mam pytanie jak uporać się z takimi przykładami jak są jakieś minusy + lub − w niewygodnych miejscach takich że wykładników nie można sumować , np:
3
teofrast:
Wyrazy ciągu i średnie
32
pomozecie:
oblicz pole S trojkata rozwartokatnego ABC, majac dane: IABI=c, kat CAB=α, (α>90), kat ABC=β. odp.S=c2/2(ctgβ−ctg(180−α))
3
antek:
wiedząc, że 2α=2sinαcosα, oblicz warosc sumy cos15+cos75
11
Patryk:
czy istnieje jakas zasada odnośnie wyłączania wspólnego czynnika przed nawias ? np −x
4
+x
3
+6x
2
≤0 jesli wyciągniemy −x
2
(x
2
−x−6) mozemy wyciągnąć tylko x
2
ale wtedy wynik
6
marcin:
wykaż, że niezależnie od miary kąta osteego α, wartość wyrażenia sin
4
α+cos
4
α+sin
2
α*cos
2
α jest stała
2
antek:
Wykaż, że dla dowolnego kąta α∊(0,45) prawdziwa jest nierówność
1
marcin:
Wykaz, że wyrażenie sin
4
α−cos
4
α−sin
2
α+cos
2
α=0 dla dowolnegoa α∊(0,90)
2
daruś:
:::rysunek::: Pomożecie przy takich zadaniach:?
43
Piotr student:
Może mi ktoś to zadanie krok po kroku rozpisać bo nie mogę poradzić sobie z tym zadaniem
3
Dadzia:
Jak tam wakacje lecą?
2
Monika:
Kolejny logarytm...
1
asia :
Współczynniki 1,b,c,d(w podanej kolejnosci) równania x
3
+bx
2
+cx+d=0 tworzą ciąg geometryczny. oblicz sumę tych współczynników jeśli wiadomo, ze liczba 2 jest rozwiązaniem tego równania
2
Monika:
Mam problem z obliczeniem takiego logarytmu...
5
michal:
Mam problem z pierwszym zadaniem z podkowy. 1.1
29
annie:
√
0,27
2
√
3
3
loza:
6% liczby x jest równe 9. Wtedy x=?
8
Patryk:
czesc czasami mamy taki logarytm (nie podam przykładu nie znam) , że w pamieci go nie obliczymy
1
hanna:
dla jakiej wartości k wykres funkcji homograficznej f(x) =
5x−7
x+3
oraz wykres funkcji kwadratowej g(x) = x
2
+
5
6
k przecinają oś OY w tym samym punkcie
5
marcin:
wykaż, że jeśli k>0, to wykresy funkcji proporcjonalności odwrotnej f(x)=
3
x
oraz wykres funkcji liniowej g(x)=kx nie mają punktów wspólnych.
4
antek:
Czesc jak wyznaczyć wzór na półkole w układzie współrzędnych ?
2
izolda:
rozważmy wszystkie prostopadłościany, w których stosunek długości krawędzi podstawy wynosi 3:1, a suma długości wszystkich krawędzi jest równa 32dm. Wyznacz wymiary tego prostopadłościanu,
0
ana:
podaj zaprzeczenia zdan i oceń wartość logiczną zaprzeczeń a) −3:2>−7:2
3
aicha175:
wyliczyć pochodną:
2
aicha175:
wyliczyć pochodne:
3
Kleopatra999:
Oblicz sina(α+β) i cos(α+β) a) sinα=1/2 cosβ=
√
3
/2
22
TOmek:
:::rysunek:::
log
3
x
2
Narysuj wykres funkcji f(x)=
|log
3
x
2
|
2
Czesiu:
Z liczby [1,2,3,4,5,6,7,8,9] losujemy bez zwracania dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowana liczba jest nieparzysta?
10
`.ewela:
3. Rozwiąż nierówność.Pamiętając o Określeniu dziedziny nierówności.
2
Klaudia:
wiem że to pewnie proste ale mi nie wychodzi, w odpowiedziach podali że ma wyjść 0. Może ktoś pokazać jak rozwiązać ten przykład?
11
Patryk:
Patryk: punkt P(2,16) należy do wykresu funkcji wyznacz a funkcja wykładnicza f(x)=a
x
2
teofrast:
Średnia arytmetyczna i kwadratowa. Niech Q
n
oznacza średnią kwadratową n liczb a
1
, a
2
, ......, a
n
, oraz A
n
ich średnią arytmetyczną.
25
iga:
Bardzo proszę o pomoc, gdyż nie mam żadnego pomysłu. Wielomian W(x) = x
2011
−x +1 :
6
Patryk:
⎧
x+y+5=0
Gdy mamy
⎩
x−y+3=0
mozemy przekształcic do
57
stefan:
2
7
teofrast:
Kwadraty średnich.
10
;):
bart i jak tam ?
34
Ilonka:
S.O.S Niby łatwa ale i tak z tym mam problem
Zad1
53
`.ewela:
Dziękuję za tam to zadanie zrozumiałam trochę już z ta wykładnicza
8
Haad:
Wyznacz wartosci x, dla któych poniższe liczby tworza ( w podanej kolejności ciąg arytmetyczny).
1
***ELKA***:
joł... Ludzie napiszcie mi tu swoje najlepsze kawałki trance , techno lub jakieś wolne
1
Basia:
b. może Ty potrafisz to "ugryźć"
1
Ania:
cena towaru 120 zł po obniżce o 20% nowa cena towaru wynosi ile
Jak można to całe rozwiązanie a nie tylko wynik
1
pączek:
wspólczynniki trójmianu kwadratowego f(x)=ax
2
+bx+c, gdzie a>0 tworzą ciąg arytmetyczny (a,b,c). Funkcja f jest malejaca w przedziale (−
∞
,−
4
15
), a jej wykres ma z osią OY punkt
3
pączek:
w nieskończonym ciągu geometrycznym dane są a
1
=0,2 oraz a
2
xa
4
=1 oblicz iloraz tego ciągu
6
famalefatal:
Ogród ma kształt prostokąta o bokach długości 20m i 40m. Na dwóch końcach przekątnej wbito
5
impresja:
Współczynniki −2,a,b funkcji kwadratowej f(x) = −2x
2
+ax+b, w podanej kolejności tworzą ciąg atrymetyczny. Funkcja F jest malejącaa w zbiorze <−1,+
∞
). wyznacz a i b.
15
Ilonka:
RATUNKU!
5
a)
3
√
3
+2
√
2
+1
b)
√
2
−2
1+
√
5
c)
√
5
− 1
2
√
2
+1
d)
5+
√
2
66
`.ewela:
Naszkicuj wykres funkcji F(x)=(2/3) x i omów jej własności. Oblicz wartość funkcji f dla argumentu −4
14
Ania:
U={1}{
3
√
4
+
3
√
6
+
3
√
9
}
5
Monika:
wyznacz wszystkie wartości k, dla których równanie z niewiadomą x ma trzy różne rozwiązania (x−2)(x
2
−2kx+1−k
2
)=0
4
pączek:
rozwiąż nierówność
2
3
|x+2|−3
≤2,25
1
fuksja:
rozwiąż równanie 5
x−2
*3
2x+3
≤5
2x
*3
3x+5
3
diabli:
a) M = { z ∊ C : −15 < z ≤ − 10}
7
Godzio:
Zadanko dla chętnych
1
Klaudia:
działania na potęgach.
1
2*2
2
(4,5)
4
*2
4
=
= dwójki się poskracają i dalej = 1/625?
2
17
Klaudia:
2
1
ile to jest (
)
3
* (1
)
3
=?
5
4
niech ktoś to rozpisze, w odpowiedziach mam że 1/8 czyli 0,125 ale nie umiem do tego dojść.
6
Julka:
Rozwiąż nierówności metodą graficzną: 1. | x + 1 | + 1 ≥ x
2
Kasia:
Wyznacz parametr m, proste są prostopadłe: f(x) =
1
|m−3|
x + 5 oraz g(x) = (m −3)x − 1
2
zadanie:
do suszarni przywieziono 1960 kg kawy o zawartosci 10% wody. po wysuszeniu zawartosc wody wyniosla 2%. ile kilogramow kawy otrzymano po wysuszeniu? odp.1800 kg
3
siwy:
Obliczyć objętość bryły zawartej między powierzchniami: paraboloidą hiperboliczną z=xy, walcem parabolicznym y=
√
x
, płaszczyznami x+y=2 y=0 z=0.
20
roman:
Hej znacie może stronę gdzie mogę się nauczyć fizyki od podstaw może być pdf , strona inter.
12
Piotr student:
Zbadać ekstrema funkcji z=f(x,y):
1
1
f(x,y)=4xy+
+
x
y
5
aicha175:
witam, czy jest ktoś może kto umiałby mi wytłumaczyć jak się liczy dziedzinę funkcji pochodnych?
6
TOmek:
:::rysunek::: Potrafi mi ktoś potwierdzić i dopowiedzięc na temat wykresu funkcji:
20
Ton:
:::rysunek::: da się jakoś obliczyć a b korzystając z tych informacji ? Jeżeli tak to napiszcie mi tylko w
5
pieczarka:
granice funkcji w nieskończonościach Mam funkcje:
6
vladimirovna:
Proste o równaniach 3x−2y+2=0 i x−y+2=0 zawierają dwa boki pewneg trójkąta, a prosta o równaniu 2x− y−1=0 zawiera jedną z jego środkowych. Znajdź równanie prostej zawierającej trzeci bok
2
Patryk:
w trójkącie prostokątnym jedna przyprostokątna jest dwa razy dłuższa od drugiej wyznacz sin cos tg ctg
nie wiem jak tozacząć
3
Vogl:
Wycinek koła o promieniu R i kącie środkowym α zwinięto w powierzchnię boczną stożka. Dla jakiego α objętość otrzymanego stożka jest największa? Oblicz tę objętość.
3
Patryk:
Pytanie mamy podany ctg kata α ctgα=2 , mozemy to zapisać w taki sposób ctgα=
4
2
25
ICSP:
Mógłby ktoś mnie nauczyć jak rozwiązywać wielomiany III stopnia wzorami Cardano?
4
Ola:
cześć mam takie małe , proste zadanie ale nie wiem czy rozwiązałam je db
12
Trivial:
Fizyka kwantowa − demonstracje, pokazy
.
1
RKS:
uprość wyrażenie jak uprościć to jeszcze bardziej ?
1
Star:
szybkie pytanie: Gdy jest przedział <−2;5> to największa wartość ujemna wynosi −2 czy też tuż poniżej zera?
18
maciej622:
x
y
z
+
+
=1
2
3
6
1
fuksja:
rozwiąż równanie x
3
−2x−1=0 oblicz iloczyn rozwiązań tego równania.
5
mitchell:
:::rysunek::: A (1,−4)
2
zgon:
Wykaż, że liczba 1−
√
3
jest pierwiastkiem wielomianu W(x) = x
3
−(4−2
√
3
)x czy mógłby ktoś mi to wyjaśnic, bo nie wiem jak sie zabrac za takie zadania?
1
Jaga:
oblicz [(
3
4
)
0
]
−0,5
− 7,5*4
1,5
−(2)
−4
+81
0,25
27
bart:
orientuje sie ktos o ile spadaja progi na PWr przy drugim naborze? nie daje mi to spokoju.. prog jest 388, mam szanse z 344 sie dostac?
70
TOmek:
ICSP , jak masz czas to wrzuć jakies zadanko
7
Ananananannaa:
Narysuj wykres funkcji, takie mam polecenie. Narysowac sobię umiem, ale gubi mnie tu jeden x, mianowicie
2
wewe:
Witam, poleci mi ktos dobry program do rysowania funkcji typu
1
;):
π/6
archiwum 501,
500
,
499
,
498