l
luk: Ile istnieje trojkatow rownobocznych zbudowanych z odcinkow o długosciach 5, 6, 7, 8, 9?
3 sie 14:46
ICSP: równobocznych: zero
różnobocznych : kombinacja 3 elementów z pięciu. Jednak nie jestem w 100% pewny
3 sie 20:34
Godzio:
I dobrze że nie jesteś pewien, trzeba pamiętać że musi być spełnione a + b > c itd.
3 sie 21:12
Godzio:
No

Ale w tym wypadku zawsze to zachodzi
3 sie 21:13
ICSP: | | 5! | | 4*5 | |
czyli ostatecznie : |
| = |
| = 10  |
| | 3!*2! | | 2 | |
3 sie 21:19
pomagacz:
chwila, na egzamie z dyskretnej miałem podobne zadanie ale z literami:
masz litery a, b, c, d, e i teraz:
− ile jest sposobów na ułożenie ich w taki sposób aby a i b sąsiadowały
czyli teraz tak:
2! = 2 bo mamy a i b, ich kombinacja (czy wariacja)
oraz jak już policzymy a i b, nazwijmy to jako k, więc mamy teraz takie litery:
k, c, d, e
więc 4! bo 4 litery
odp: 2! * 4! = 2 * 24 = 48
co do zadania, to właściwie warunek a = b > c jest spełniony w każdym ułożeniu, więc mamy:
3! bo 3 wymiary układamy oraz 3!
czyli:
3! * 3! = 6 * 6 = 36
chyba
4 sie 09:37
Jack:
4*3!*2 ^^ apropos liter... (Twoje "k" może się znaleźć w jednym z czterech miejsc; można
przestawić litery a, b; pozostałe trzy litery też można różnie ustawić)
Natomiast z tymi trójkątami, hmm równobocznych to się nie da, bo żadne trzy odcinki (choćby je
sklejać) nie będą miały tej samej długości...
4 sie 10:28