Poproszę zadanko
TOmek: Nudy troche na forum, jakby ktoś znalazł czas, to poprosze o zadanko.
Najlepiej z Logarytmy/f.wykładnicza/coś typu udowodnij , a
2 +b
2 .... bla bla
31 lip 12:49
ICSP: udowodnij że dla dowolnego ab > 0 zachodzi własność
a2 + b2 = (a − √2ab + b)(a + √2ab + b)
31 lip 12:50
Jack:
to może coś takiego:

Zad 1
Wyznacz wzór funkcji f określonej dla x≠0, spełniającej warunek:
Zad 2
Wykaż, że jeśli a,b,c>1, to
log
a c+log
b c≥ 4log
ab c
31 lip 12:55
TOmek: P=(a2+√2ab*a+ab−√2ab*a−2ab−√2ab*b+ba+√2ab*b+b2)
P=a2+ab−2ab+ba+b2
P=a2+2ab−2ab+b2
P=a2+b2
P=L
31 lip 12:57
TOmek: zad2.
a,b,c>1
log
ac+log
bc≥4log
abc
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| ≥4* |
| |
| logca | | logcb | | logcab | |
| 1 | | 1 | | 4 | |
| + |
| − |
| ≥0 |
| logca | | logcb | | logcab | |
nie wiem czy idę w dobrą stronę i to chyba pod tym jest błędnie zapisane..
| 4 | | 1 | | 1 | |
| rozpisujemy jako 4* |
| * |
| |
| logcab | | logca | | logcb | |
31 lip 13:08
Jack:
to ostatnie nie jest prawdziwe...

− logarytm iloczynu to
suma logarytmów.
31 lip 13:10
TOmek: | 4 | | 1 | | 1 | |
| =4* |
| + |
| zapis ten jest prawdziwy? |
| logcab | | logca | | logcb | |
31 lip 13:12
Jack:
wciąż nie, bo
| 4 | | 4 | |
| = |
| |
| logc ab | | logca + logc b | |
31 lip 13:13
Jack:
ale na pocieszenie dodam, że idziesz w dobrą stronę
31 lip 13:14
ICSP: Jack nie męcz go. Nawias zgubił
31 lip 13:16
TOmek: to juz dobre info
31 lip 13:17
Jack:
nie tylko nawias
31 lip 13:17
TOmek: | 1 | | 1 | | 4 | |
| + |
| − |
| ≥0 |
| logca | | logcb | | logca+logcb | |
no i tu mam nastepny problem, czy ten logarytm mozna zapisać w taki sposób:
| 4 | | 4 | | 4 | |
| = |
| + |
| |
| logca+logcb | | logca | | logcb | |
31 lip 13:19
Jack:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a czy |
| = |
| + |
| ?
|
| | 4 | | 1 | | 3 | |
Niemniej zrobiłeś dobre podstawienie które Ci się przyda.
31 lip 13:21
TOmek: ok, ok , jade dalej
31 lip 13:23
TOmek: | 1 | | 1 | | 4 | | 4 | |
| + |
| − |
| + |
| ≥0 |
| logca | | logcb | | logca | | logcb | |
| 1 | | 4 | | 1 | | 4 | |
| − |
| + |
| + |
| ≥0 |
| logca | | logca | | logcb | | logcb | |
dobrze jest do tego momentu?
31 lip 13:26
Jack:
nie wiem jakim cudem rozdzieliłeś ten mianownik ułamka...
Wróć do tej postaci:
| 1 | | 1 | | 4 | |
| + |
| = |
|
|
| logca | | logcb | | logca +logcb | |
teraz dokonaj podstawienia (dla uproszczenia) i jedź dalej.
31 lip 13:31
TOmek: źle przeczytałem i zrozumiałem Twoj post...
| 1 | | 1 | | 4 | |
| + |
| − |
| ≥0 |
| logca | | logcb | | logca+logcb | |
i nie wiem co dalej, boje się ,ze znowu walne gafe, bo trudne są działania na logarytmach..
31 lip 13:38
Jack:
podstaw
a=log
c a;
b=log
c b, wykorzystaj fakt, że Twoje
a,
b>0 (z własności
logarytmu) i wymnażaj odpowiednio strony a otrzymasz oczywistość. Teraz już górki
31 lip 13:41
TOmek:
a=log
ca,
b=log
cb
| (a+b)*(a+b) | | 4*ab | |
| − |
| ≥0 |
| ab*(a+b) | | (a+b)*ab | |
| (a+b)*(a+b)−4*ab | |
| ≥0 |
| ab*(a+b) | |
| a2+ab+ba+b2−4ab | |
| ≥0 |
| a2b+ab2 | |
a,b,c>1 więc owa nierówność jest prawdziwa, wystarczy?
31 lip 13:47
Godzio:
31 lip 13:50
Jack:
rachunki...
| a2+ab+ab+b2−4ab | |
| ≥0 / * ab(a+b)
|
| ab*(a+b) | |
a
2−2ab+b
2≥0
(a−b)
2≥0
oczywista prawda
31 lip 13:51
TOmek: pierwszy raz robie takie zadanko i to jest z logarytmów ;0
31 lip 13:51
TOmek: własnie czekałem by użyc ten wzór, nawet nie sprawdzałem swoich rachunków. Co do zadania dużo
sie nauczyłem, ale poziom był so hight

Nie wiem jak się wziac za zadanie nr.1
31 lip 13:53
Godzio:
Zdziwiło mnie stwierdzenie
TOmka
a = log
ca
b = log
cb
| | a + b | |
doszedł do |
| i napisał a,b,c > 1 więc jest prawdziwa, pomijając fakt że |
| | ab | |
a,b,c > 1 to co innego niż
a,b
31 lip 13:53
Godzio:
Wskazówka:
| | 1 | | 1 | | 2 | |
Ma zachodzić dla każdego x ( f(x) ), to dla x = |
| też będzie ( f( |
| ) ⇒ 2x = |
| |
| | x | | x | | x | |
itd. )
31 lip 13:55
TOmek: Godzio, przymknij troszeczke oko

pierwszy raz robie jedno z trudniejszych zadań z
logarytmów, sam się nauczyłem tego działu, więc powoli błędami do przodu, musze jeszcze raz
przeanalizować te zadanie.
31 lip 13:56
Godzio:
E tam taki błąd

pomieszało Ci się, nie potrzebnie
Jack wprowadził takie oznaczenia na
takich samych literkach
31 lip 13:57
Jack:
to prawda, chłopak się uczy

Zastanawiałem się czy nie wprowadzić innych literek − no ale sam
wcześniej zrobił to podstawienie
Co do Zad 1, to znajdź drugie równanie (czyli dokonaj odpowiedniego podstawienia) i stwórz
układ równań, z którego wyznaczysz f(x).
31 lip 13:58
TOmek: teraz widzę te gafffę, "a" to jest cały wyraz logarytmiczny logca, , a nie ' liczba
logarytmowana'.
31 lip 13:58
TOmek:
| | 1 | |
dla |
| wtedy wyeliminujemy 'x' przy '2' |
| | x | |
| | 1 | | 1 | |
f( |
| )+3f(x)=2 ⇒ 3f(x)=2−f( |
| ) |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
3f( |
| )+f(x)=2x ⇒ f(x)=2x−3f( |
| ) |
| | x | | x | |
tylko tyle potrafie "wyciągnąc" z tego zadania ...
31 lip 14:10
Jack:
dobre podstawienie

No to teraz traktując f(x) jako jedną niewiadomą a f(1/x) jako drugą
wyznacz f(x) (czyli pozbądź się f(1/x) ).
31 lip 14:12
Vax: Źle podstawiłeś.
Dalej sobie poradzisz
31 lip 14:12
Jack:
mówiąc o podstawieniu miałem na myśli wzięcie za x wyrażenia 1/x. Faktycznie podstawienie tego
do samych równań jest błędne...
31 lip 14:14
TOmek: zagubiłem sie juz
31 lip 14:16
Jack:
przyjrzyj się temu: "2x". jak podstawisz za "x" wyrażenie "1/x" to co dostaniesz? Na pewno nie
31 lip 14:18
TOmek: ojej... głupi błąd.
czyli
f(x)−a
a+3b=2x
i z tego ma wyjść coś sensowenego?
31 lip 14:25
31 lip 14:26
TOmek: a=2x−3b
6x
2−8bx−2=0
31 lip 14:28
Vax: No i z tego wyznaczasz ,,a", x traktujesz jako parametr.
31 lip 14:29
Vax: Wystarczy 1 równanie pomnożyć przez 3 i odjąć stronami..
31 lip 14:29
Jack:
chcąc się pozbyć f(1/x), pomnóż po prostu pierwsze równanie przez 3 (jeszcze sprzed
podstawienia − ono jest niepotrzebne) i odejmij pierwsze równanie od drugiego. Skrócą się
"3*f(1/x)" a z tego co pozostanie wyznaczysz f(x).
31 lip 14:30
TOmek: ax−4x
2+6=0
−4x
2+ax+6
alles?
31 lip 14:31
Vax: Skorzystaj z naszej wskazówki
31 lip 14:32
TOmek: | | 1 | | 2 | |
3f(x)+f( |
| )= |
| /*(−3) |
| | x | | x | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
pasuje?
31 lip 14:35
Vax: | | 2 | | 6 | |
2 błędy, |
| * (−3) ≠ |
| oraz dzieląc 2x przez (−8) nie dostaniesz −16x  |
| | x | | x | |
31 lip 14:38
TOmek: nie daje rady już.. wole pisać na kartce, wtedy wszystko lepiej widać : )
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | −6 | | 1 | |
f(x)= |
| *(−8)+2x*(− |
| ) |
| | x | | 8 | |
31 lip 14:43
TOmek: omg.. nie patrzcie na to...
31 lip 14:44
Vax: | | 3 | | x | |
Dobrze, f(x) = |
| − |
| . Na koniec pozostaje jeszcze sprawdzenie, czy dana funkcja |
| | 4x | | 4 | |
| | 1 | |
faktycznie spełnia początkowe założenie: f(x)+3f( |
| ) = 2x |
| | x | |
31 lip 14:45
TOmek: spełnia, spełnia, dzieki wielkie za zadanka i pomoc
31 lip 14:46